Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 21. syyskuuta 2019

Tieto lisää valtaa ja tuskaa

Nytpä korvien väliin pysähtyi aihe, jonka käsittelyssä ja ymmärtämisessä vain mielikuvitus on rajana. Innostus saattoi tulla, kun Suomessa kävi sanomassa sanasen Googlen big boss. Intialainen, nöyränoloinen vesseli. Hänellä ei lapsena ollut puhelinta, jolla olisi voinut kysyä äidin labratuloksia. Vaan oli matkattava tuntitolkulla sairaalaan saadakseen kuulla, että eivät ole tulokset vielä valmiina.

Ihminen on tiedon suhteen metka pakkaus. Mielellämme haluamme tietä tutuista ja tuntemattomistakin mahdollisimman paljon. Naapuristakin olisi hyvä tietää seksitottumukset sekä -suhteet, alkoholin käytöstä, omaisuudesta, veloista ja ansiotuloista.

Moni haluaa tietää siis muista, mutta ei tahdo jakaa itsestään toisille mitään, ellei ole pakko. Maailma on myös täynnä kaikkitietäviä, joille muiden neuvomiseen esimerkiksi Face on oiva kanava.

Kun eilen laitoin Pattaya Jomtien Beach -sivuille valokuvan minulle myönnetystä viisumista muille avuksi, oli oitis jollakin tieto, että nyt on passini väärennetty ja käytössä ympäri maailmaa. Siinä ei auta enää muut turvatekijät mitään. Ei sirukortit, ei sormenjäljet eikä mikään muukaan 🤣🤣.

Merikonttikotini katto
Nämä kaikkitietävät eivät pohdi omia ja muiden asioita kuten minä, joka jaan itsestäni ja tekemisistäni paljonkin toisille. Sillä kokemuksesta tiedän, että ihmiset haluavat haavoittaa toista usein juuri niillä asioilla, jotka olettavat olevan salattuja. Jotain toki salaan minäkin. Kaiken minusta tietää vain Niilo-koira.

Mutta onhan se mielenkiintoista, että jos ostan esimerkiksi luottokortilla syyhylääkettä, johonkin jää siitä tieto. Että juuri minä, silloin ja silloin, juuri siitä apteekista olen ostanut sitä tai tätä. Tästä ostoksesta on tosin yli 40-vuotta, joten ei liene tieto enää tallessa. Sitä paitsi maksoin käteisellä.

Mutta Google tietää meistä paljon. Kerron esimerkin. Jokin aika sitten sain kuulla, että kaverini oli ostamassa asuntoa Tuusulasta. Tämän tiesin siksi, että hän kysyi asiaan liittyvää tietoa minultakin. Jonkun ajan jälkeen hän sanoi, ettei tarvitse enää jeesiä, sillä hän oli tehnyt kaupat paritalon puolikkaasta Tuusulasta.

Ei suostunut kertomaan kuin alueen, vaikka kuinka tivasin. No, kun tiesin seudun, katsoin netistä mitkä myytävät asunnot oli otettu seudulta juuri kaupanteon jälkeen pois myynnistä. Sitten etsin osoitteen ja Googlen avulla sateliittikuvan. Jonka tallensin kuvankaappauksella ja lähetin kaverilleni viestin kera, että ei ole lähiaikoina kattopäällysteremonttia 😆😆.

Ei kommentteja: