Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 27. kesäkuuta 2019

Rikos ja rangaistus

Jormas: Ennen tämän blogin lukemista pitäisi lukea linkin takana oleva kolumni:
https://yle.fi/uutiset/3-10846632

Kiersin aikoinaan monta laitosta Virossa. Mieleen ja takkiinkin tarttui jotain. Esimerkiksi tämä: Monen sadan yhteiskunnan valtavirrasta pudonneen isossa laitoksessa oli parikymmenpaikkainen osasto väkivaltaisille miehille. Tarkemmin sanottuna niille, jotka kännissä hakkasivat vaimojaan ja lapsiaan.

Sosiaaliministeriön tarkastaja selitti minulle kuinka osastolle joudutaan. Sanoi, että kun viranomaisten tietoon tulee tälläinen väkivaltatapaus, tekevät työntekijät kotikäynnin. Ja jos aihetta on, seuraa tiukka varoitus ja infopaketti mitä tapahtuu, jos joudumme tulemaan uudelleen.

Tarkastaja sanoi, että se on kuusi kuukautta tätä suljettua laitosta. Jos tekee päivät työtä, saa kuusi tupakkaa. Jos ei tee, ei saa kuin ruuan.

Laitoksen tarkoitus ei ole parantaa kenenkään päihdeongelmaa. Mutta se antaa miehelle mahdollisuuden selvinpäin tuumailla puoli vuotta kuinka kohdella vapauduttuaan päihtyneenä perhettään. Yleensä mies ei tule uudelleen.

Sen  verran olen yhteiskunnan laitoja kolunnut, että tiedän tietäväni jotain sellaisesta, josta äänensä saavat kuuluviin yleensä ne, joilta puuttuu kokonaiskäsityksestä tai sen ymmärtämisestä jotain oleellisista. Sekin, että ihmisessä istuu hyvän lisäksi myös pahuus.

Kun jollekin, joka ei ole koskaan suljettua laitosta kokenut, tarjotaan yhä uudelleen ja uudelleen ehdollista sekä rakkautta ilman rajoja, saa siitä moni syytön ja sivullinen kärsiä.

Jos itselläni olisi valta, tarjoaisin sopivina annoksina parin viikon paketin kohtuullisen ankarassa laitoksessa ikänsä lusineen sellikaverina, joka ymmärtää pilanneensa elämänsä.

Pari viikkoa keskustelua yötä päivää sellikaverin kanssa, joka kyselisi lisäksi silloin tällöin, että tätäkö todella elämältäsi haluat.

Tämän reissun jälkeen minäkin antaisin vapautuvalle varoituksen sanan. "Jos uudestaan tavataan näissä merkeissä, et enää joudu tai sanoisinko pääse tänne. Sillä rikoksen uusijoille ostamme nykyisin vapausrangaistuspalveluja Venäjältä ja Romaniasta. Suomen viranomaiset kiikuttavat sinut tuomionluvun jälkeen rajalla, josta jatkat maan viranomaisten kanssa uuteen paikkaan, jossa lusit kakkusi.

Ja kun se on joskus sitten lusittu, tulemme vastaan tähän samaan paikkaan rajalle katsomaan. Että oletko tulossa takaisin Suomeen tai onko sinussa ylipäätään mitään palautettavaa."

Aivan liian helposti unohtuu rikoksissa sen kohteeksi joutunut syytön osapuoli. Jos yhteiskunta katsoo saavansa sovituksen päähän  taputtelulla, on rikoksen kohteeksi joutuneella teon kärsimykset kannettavanaan joskus peräti loppuelämän.

Hänellä on minun maailmassani oikeus vaatia konnalle tai äidin ja isän tulevalle, pikku  kriminellille rangaistusta. Silloin rangaistuksen tulee myös tuntua rangaistukselta.

Ei kommentteja: