Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. helmikuuta 2019

Honda Zoomer X

päivis: Päätin ostaa oman kaksipyöräisen itselleni silloin, kun Thaimaan-kotimme, Seven Seas, valmistui noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Tai ostopäätöksen tein jo sitä ennen, mutta kaupat tein samana syksynä kun pääsimme muuttamaan. Ostamista edelsi lähes vuoden kestänyt valintaprosessi. Minkälaisen pyörän lukuisten automaattivaihteisten kevytmoottoripyörien joukosta valitsisin?


Pitkään harkitsin hyvinkin skootterimaisia pyöriä. Toinen malli taisi olla Yamahan ja toinen Hondan. Olin päätyä pyörään, jonka mallinimenä olivat kirjaimet PS, samat kuin omat nimikirjaimeni. Vähitellen Zoomer alkoi kuitenkin viedä voiton. Se oli ainakin minun silmissäni erilainen kuin nuo selkeämmin skootterinomaiset pyörät. Hintataso oli kuitenkin samaa luokkaa.

Zoomer X on sitä paitsi "raju pärrä" siitä päätellen, miten sen omistajat joskus intoutuvat tuunaamaan niistä mitä hienoimpia ajopelejä.

Ostoaika osui Seven Seasin valmistumiseen, sillä täällä sille löytyy ilmainen tallipaikka ja tarvittaessa sitä voisi säilyttää myös pääsisäänkäynnin edessä olevalla ulkoparkkipaikalla. Tallissa se on kuitenkin saanut olla lähes kaiken aikaa, koska siellä on sopivasti tilaa ja pyörä on sateeltakin suojassa. Nyt tosin ei ole satanut kertaakaan tänä lähes kolmen viikon aikana, jonka olen tällä erää täällä ollut.

Tallissa pyörää on mukava pitää senkin takia, että siellä on väljempää. Pihaparkissa jostain syystä - tai ahtaudesta johtuen - pyörät ovat kahdessa rivissä, jolloin takaa on varmasti vaikea saada omaa pyöräänsä pois.

Thaimaalaiset ovat tuollaiseen pysäköintiin tottuneet, koska sitä näkee usein esimerkiksi isojen kauppaliikkeiden parkkipaikoilla. Itse en rohkenisi lähteä siirtelemään toisten pyöriä saadakseni oman pyöräni väljemmille vesille. Joskus olen vähän saattanut jotain kaksipyöräistä kyllä nostella sivuun, kun tapana on sekin, että esimerkiksi kadun varteen pyörät jätetään rinta rinnan ahtaasti pysäköityinä. Silloin tietysti pyöriä mahtuu enemmän, mutta pysäköinti on aina paljon työläämpää.

Pyörää tärkeämpi asia on kuitenkin sillä ajaminen. Kun asuimme vielä Soi Welcomella, lavataksin reitti kulki vain parin sadan metrin päässä kodistamme. Seven Seasista kävelymatkaa Jomtienin rantakadulle on paljon enemmän. Sitä paitsi olin jo jollain aiemmalla Thaimaan-reissulla hankkinut kokemusta pyöräilystä Pattayan ja Jomtienin seudulla. Tiesin, että pyörällä ajo on täällä huomattavasti mainettaan näppärämpää. Siihen pitää vain rohkaistua.

Alussa kävimme toisinaan vähän pitemmilläkin lenkeillä, kun Jormalla oli vielä Honda Phantom. Mutta kun Harrikka tuli perheeseen, olen paljon mieluummin istunut sen kyydissä sen sijaan, että ajelisin omalla pyörälläni.

Zoomer X onkin minulle pääasiassa "kauppakassi", jolla tuon kotiin välillä suuriakin ostosmääriä. Osa tavaroista mahtuu takaboksiin, osa menee istuimen alla olevaan säilytystilaan ja loput kuljetan jalkatilassa. Ja jos sekään ei riitä, kiinnitän isommat tavarat taakseni satulan päälle.

Kaksipyöräisen pakkaaminen täyteen kuljetettavaa on hyvin thaimaalainen tapa. Aika usein kuskin jaloissa tai reisien päällä seisoo muun kyyditettävän lisäksi perheen koira. Koirat ovatkin tottuneet uskomattoman taitaviksi kyytiläisiksi. Samaa voi sanoa pikkulapsista, jotka pääsevät heti syntymästä saakka nauttimaan kaksipyöräisen päällä kulkemisen riemusta. Kun ikää karttuu vähän lisää, lapsi siirtyy istumaan aikuisen eteen tai taakse yrittäen samalla olla putoamatta kyydistä. Niin kuin koirat, myös lapset näyttävät taitavan aika hyvin kyydissä pysymisen tarpeellisen taidon.

Ei kommentteja: