Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Mitä tänään syötäisiin

päivis: Netti on tulvillaan (ehkä) hyvää tarkoittavaa informaatiota siitä, mitkä ruoat ovat tai eivät ole terveellisiä. Nyt siellä tarjotaan melkoisen kritiikittömästi tietoa 29 ruoka-aineesta, jotka voivat lyhentää elämää. Kuinkas sitä sanotaankaan? Ruisleipä on hitaasti tappava myrkky?

Nyt ei siis viimeisimmän tiedon mukaan kannata syödä esimerkiksi kuivahedelmiä niiden sisältämän sulfiittien vuoksi, koska sille osa ihmisistä on allergisia. Tofu, jota söin toissapäivänä, eilen ja tänään, on sekin uhkaavien ruoka-aineiden listalla. Ainakin suurina annoksian se voi aiheuttaa syöpää ja kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Näin väitetään.

Syövällä pelottelukin näkyy kuuluvan asiaan, kun halutaan tehdä näitä listoja "vaarallisista" naposteltavista. Älä siis syö mikropopcorneja, äläkä kaupan salaattikastiketta. Äkkiseltään jutun kuvia katselemalla saa myös käsityksen, että säilykkeet ovat vaaraksi. Kun lukee kuvatekstin, siinä kerrotaankin, että osassa purkkiruoista on natriumglutamaattia, jonka tällä kertaa mainitaan saattavan aiheuttaa ripulia tai migreeniä. Natriumglutamaatti on mielestäni aina ennenkin ollut vältettävien lisäaineiden listalla, mutta ehkä jostain muusta syystä.

Vaaraksi kai on myös tämä herkullinen salaattilautasellinen, varsinkin
jos sen päälle lorauttaa tuhdin annoksen kaupan salaattikastiketta.
Jäätelökin on syytä unohtaa, sillä siinä on yleensä paljon rasvaa ja sehän ei ole ollenkaan hyväksi sydämelle ja verisuonille. Jos taas kuvittelee syövänsä kevyesti ja vetelee naamariin riisikakkuja, ei ole oikein sekään. Riisikakuissa kun on runsaasti natriumia ja lisäaineita. Näin ainakin nyt väitetään.

Ehkä iän lisääntyminen armahtaa ja sitä antaa itselleen luvan syödä milloin mitäkin terveydelle vaarallista. Kuten nyt esimerkiksi leipää, jonka päällä on kasvismargariinia ja juustoa. Sitä paitsi, monesti noiden varoittavien esimerkkien ja epäterveellisten ruokien listausten yhteydessä ei kerrota lainkaan, mihin mahdolliseen tutkimukseen väittämät perustuvat. Niin kuin ei tämänkän soopan yhteydessä, jota tässä nyt kai huonolla menestyksellä yritän referoida.

En malta olla mainitsematta ikään kuin loppukevennyksenä, että myös raparperin lehdet ovat vaaraksi niiden sisältämän oksaalihapon takia. Mutta kenellehän tuo varoitus on tarkoitettu? Toistaiseksi en ole törmännyt yhteenkään raparperin lehtiä syövään ihmiseen. Eivätkä ne taida eläimillekään kelvata.

Ei kommentteja: