Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Paluu Suomeen - mihin?

päivis: Kotiinpaluun hetki alkaa olla jo aika lähellä. Jotenkin siihen on jo tottunut ainakin ajatuksen tasolla. Thaimaassa ensi viikon lopulla alkava Songkran sitä paitsi tekee lähtemisen helpommaksi. Kuka sen on joskus kokenut, tietää, että mitään ei jää paitsi, vaikka täällä ei "vesijuhlien" aikana olisikaan. Paluu Suomeen silti mietityttää.

Paluupäivän lähestyessä tekemiset ja ajatukset ovat kuten muinakin kertoina. Sitä miettii, onko tuliaisia riittävästi. Tällä kertaa tuliaisten vieminen tuntuu entistä tärkeämmältä, kun pois on oltu jo melkein puoli vuotta. Onko itselle tullut ostettua kaikkea sitä mitä pitikin? Varsinkin joitakin ruokakaupan tuotteita olen tykännyt viedä mukana. Eri asia on, tuleeko kaikkia kuitenkaan käytettyä. Tempura-pussin tiedän ainakin olevan Jokilaakson kaapissa edelleen avaamattomana edellisen reissun jäljiltä.
Suomen kevät on mukava taas kokea, mutta aurinkoa ja kotialtaan
lämmintä vettä ennätän varmasti kaivata monet kerrat.
Jokilaakson jättämiseen viime lokakuussa liittyi monenlaista muistamista ja tekemistä. Talo peruslämmölle, pumppuja pois päältä, henkilöautot pois liikennekäytöstä. Thaimaan-kodin jättäminen on ehkä vieläkin tarkempi operaatio. Pitää miettiä, miten kaappien ovet jätetään, mihin laitetaan tuuletin, entä kosteuden poistajat. Kylppäristä kannattaa ottaa jopa matot pois lattialta. Ne on syytä myös pestä ennen lähtöä.

Kun asunto oli ensimmäistä kertaa yli puoli vuotta tyhjillään, me vain jätimme sen edellisen asunnon tapaan. Siellä ilma kiersi, joten emme osanneet riittävästi varautua uuden asunnon käyttäytymiseen. Ainoastaan petivaatteet otettiin sängystä pois. Lopputulos oli, että kosteus ja tuulettamattomuus olivat tehneet tehtävänsä. Joitakin tekstiilejä piti jopa heittää suoralta kädeltä roskiin. Niitä ei kannattanut edes yrittää pestä.

En tiedä, onko täkäläinen home samanlainen terveysriski kuin suomalainen home. Jynssäämisen jälkeenkin varsinkin vaatekaapissa oli, ja oikeastaan on edelleenkin, tunkkainen haju tuulettamisesta ja vaatteiden pesusta huolimatta. Home on siis paikoin näkyvää ja paikoin se tuntuu vain nenässä. Onko se silloin edes hometta? En tiedä.

Tällä kertaa olemme sopineet luotettavan ystävän kanssa, että hän käy silloin tällöin tarkistamassa paikat ja tuulettaa myös samalla. Toki Jokilaaksossakin on ollut apuvoimia, jotka ovat muutaman kerran talven aikana raportoineet merikonttikodin sisälämmöistä ja muista huomion arvoisista asioista.

Suomeen palatessa ihan uutta on elämäntilanne. Ennätin olla vain vajaan kolme viikkoa eläkkeellä, kun läksimme Thaimaahan. Elämä Thaimaassa on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, vaikka täälläkin rahalle on löytynyt yllättäviä käyttötarpeita. Ilman koirien terveyteen ja muihin avustuksiin liittyviä menoja olisin varmasti selvinnyt täällä todella pienellä rahamäärällä. Veikkaan, että noin 400 euroa kuukaudessa olisi riittänyt. Pitää tietysti ottaa huomioon, että asunnosta ei tarvitse maksaa vuokraa. Riittää kun on maksettu pieni vastike (vuodeksi kerrallaan), vedet ja sähköt. Kotimaassakin on ollut monenlaista maksettavaa, mutta silti pieni eläke on riittänyt hyvin.

Vaan miten käy jatkossa? Elämä kotimaassa voi olla yllätyksiä täynnä. Minkälaiseen arkeen ja elämäntilanteeseen sitä oikein palaakaan?

Ei kommentteja: