Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. tammikuuta 2018

Linssisoppaa mikrossa

päivis: Olen edelleen yrittänyt vältellä ajatusta hankkia Thai-kotiimme keitto- ja paistoastioita. Jonkinlaisella wokkipannulla voisi tietysti aloittaa, mutta toisaalta keittiön kaapeissa ei liiemmälti ole tilaa uusille astioille. Mutta onneksi on mikro, jolla tänään kokkailin ensimmäistä kertaa linssikeittoa. Tuli muuten hyvää.

Linssikeitto on ehdoton suosikkiruokani. Olen sitä kaivannut täällä Thaimaassa, joten jollain konstin sitä piti saada. Uskoin, että sen valmistaminen onnistuu mikrossa, mutta vakuuttuakseni asiasta tarvitsin muutaman googlauksen. Löysin englanninkielisen (for dummies - tyhmille tarkoitetun) ohjeen, jossa soppa tehtiin pelkästään linsseistä ja vedestä. En kyllä ihan niin yksinkertaista keittoa aikonut kokeilla, mutta kypsennysohjeista ja linssien määrästäkin oli apua. Muuten päätin kokkailla omilla ohjeillani.

Mutta ensin piti löytää linssejä. Olen jo muutaman päivän ylläpitänyt haavetta linssisopan teosta ja tänään sitten ajoin Pattayalle Centralin ruokaosastolle, jossa arvelin linssejä olevan. Sehän on paikka, jota voi verrata vaikka Stockmannin Herkkuun. Kaikkea löytyy, mutta ehkä vähän hinnakkaampana kuin muista kunnon ruokakaupoista. Etukäteen silti siunailin, että mistähän noita linssejä siellä osaisi hakea. Thaimaalaiskauppojen hyllyjen järjestyksellä kun ei välttämättä ole mitään tekemistä logiikan kanssa.

Jotenkin kuitenkin löysin alta aikayksikön ensin pavut ja niiden läheltä linssejä. Valitsin punaisia, joiden kypsennysaika on vähän lyhyempi kuin vihreiden, joita normaalisti keittäessä käyttäisin. Sattui vielä niin hyvin, että linssit olivat luomua.
Linssikeittoa ja karjalanpiirakka. Keiton väri
näkyy olevan sävysävyyn Seven Seasin
rakennusten julkisivun värin kanssa.

Tässä tuon helpon ihanuuden ohje:

Pilkoin ison sipulin, muutaman valkosipulin ja palan porkkanaa (käytin isoa porkkanaa, joita täällä eniten myydään). Laitoin ne tilavaan mikroastiaan, jonka pohjalle lorautin ensin oliiviöljyä. Astiassani on kansi, jonka laitoin päälle ja mikron asentoon 800 wattia. Kypsytin ensin minuutin ja jatkoin vielä toisen.

Otin ison mukin, johon kaadoin linssejä noin puolen kupillisen verran. Huuhtelin linssit (liottaahan niitä ei tarvitse) ja kippasin esikypsennettyjen sipulien ja porkkanapalojen päälle. Lisäsin vettä noin 1,5 mukillisen verran. Sekaan laitoin vielä arviolta vajaan teelusikallisen suolaa.

Kypsensin ilman kantta ensin viisi minuuttia 800 watilla ja sen jälkeen pienensin tehoa 600 wattiin. Laitoin mikroon aikaa 11 minuuttia, mutta hämmensin soppaa kerran tai pari sen kuluessa.

Soppa, tai paremminkin tuossa vaiheessa muhennos, oli kypsää, mutta lisäsin joukkoon vielä puoli purkillista tomaattimurskaa, 1,5 desiä kookosmaitoa ja noin puoli teelusikallista chilijauhetta. Sekoitin ja lämmitin vielä minuutin tai pari 600 watilla.

Linssisopastani tuli taivaallisen hyvää. Chili maistui juuri ja juuri. En uskaltanut laittaa sitä enempää. Seuraavalla kerralla taidan tuplata määrän, sillä olen pikkuhiljaa opetellut pitämään chilin tulisuudesta. Sitä voi onneksi ulkona syödessä lisätä oman mielen mukaan. Monissa paikoissa täällä on pöytämausteena lientä, jonka seassa on chiliä pieninä siivuina.

Linssikeittoon laittamani chilijauhe on peräisin tuossa ihan naapurissa sijaitsevalta Pizza Companyltä. Olemme hakeneet sieltä silloin tällöin pizzaa, jonka kanssa saa aina annokset ketsuppia, chilijauhetta ja oreganoa. Suomeenkin olen näitä hyvin pakattuja mausteita vienyt, kun ei niitä meikäläinen ainakaan pizzan kanssa osaa käyttää. Oreganopakkauksetkin jäävät aina avaamatta.

Ei kommentteja: