Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 14. lokakuuta 2017

Näillä tiedoilla pitäisi Thaimaan eläkeläisviisumin hankinta onnistua helposti

päivis: Thaimaan eläkeläisviisuminen hakeminen on minusta kuulostanut aina vähän vaikealta, mutta nyt kun sen on kerran tehnyt, homma ei enää kovin hankalalta tunnukaan. Thaimaan Suurlähetystön sivuilta löytyvät selkeät ohjeet, joita tuossa alla vielä vähän kommentoin. Teen tämän, koska tiedän, että kaltaisiani viisumin hakuun epävarmuudella suhtautuvia on muitakin. Ehkä tämä auttaa edes joitakin.



Thaimaan viisumit ovat valmiina. Viisumiin tarvittavien liitteiden hankinta
vie aikansa. Myönnän, että stressasin niiden kanssa melkoisesti. Turhaan.

Thaimaan Suurlähetystön eläkeläisviisumisivulle pääsee tästä linkistä: http://www.thaiembassy.org/helsinki/fi/customize/28154-Non-Immigrant-Visa-Type-

Eläkeläisviisumi eli oleskeluviisumi tyyppi O-A oikeuttaa oleskelemaan Thaimaassa yhtäjaksoisesti enimmillään vuoden. 90 vuorokauden välein pitää kuitenkin ilmoittautua paikallisella Immigrationilla. Kun omaa kokemusta viisumin voimassaolon jatkosta ei vielä ole, en siihen ota tässä mitään kantaa.

Vuoden voimassa olevalla viisumilla maahan voi saapua useamman kerran. Silloin pitää hakukaavakkeesta valita vaihtoehdoksi Multiples. Viisumin hinta usealla maahantulolla on 150 euroa.

Osa asiakirjoista pitää todistuttaa oikeiksi maistraatissa. Kun dokumentista pyydetään kaksi kopiota, ehkä varminta on pyytää maistraattia ottamaan nuo kopiot sen jälkeen kun alkuperäisiin papereihin on tehty tarvittavat merkinnät. Näin me toimimme jo siksikin, että olimme menossa maistraatista suoraan jättämään viisumihakemuksemme. Jokainen kopio maksoi euron ja oikeaksi todistetuista papereista maksu oli korkeampi. Maistraatti velottaa hieman yli tai alle 40 euroa per henkilö dokumenttien määrästä riippuen.

Eläkeviisumi voidaan myöntää hakijalle, joka on täyttänyt 50 vuotta. Toinen viisumin saannin ehto on, ettei hakijalla saa olla rikosrekisteriä Thaimaassa tai Suomessa. Hakijan täytyy olla Suomen kansalainen tai hänellä on oltava oleskelulupa Suomessa. Hakijalla ei myöskään saa olla mitään seuraavista sairauksista: lepra (Leprosy), huumeriippuvaisuus, elefanttitauti (Elephantiasis), kupan kolmas vaihe (third phase of Syphilis) tai tuberkuloosi.

Ja sitten vaan eläkeläisviisumin dokumentteja kasaamaan.

Nämä asiat pitää olla nipussa, ennen kuin eläkeviisumia lähtee hakemaan. On syytä myös muistaa, että kaikkien todistusten tulee olla alle 30 vuorokauden ikäisiä. Alla olevat numeroinnit ja pääosin tekstikin ovat suurlähetystön ohjeista:

1. Passin on oltava voimassa vähintään 18 kuukautta Thaimaahan saapumisen jälkeen. Koska viisumi tulee passiin, siellä on oltava ainakin yksi tyhjä sivu viisumimerkintöjä varten.

2. Kopio passin etusivusta.

3. Täytetty viisumihakemus kolmena alkuperäiskappaleena. Jokainen kappale pitää siis kirjoittaa käsin erikseen. Lomakkeeseen johtava linkki löytyy suurlähetystön sivuilta tästä kohdalta. Se näyttäisi olevan samanlainen kuin muitakin viisumeja haettaessa.

4. Värillisiä passikuvia on oltava kolme kappaletta. Niiden tulee olla alle kuusi kuukautta vanhoja.

5. Henkilökohtaisten tietojen kaavake kolmena alkuperäiskappaleena. Tätä lomakettahan ei tavallista turistiviisumia haettaessa tarvitse täyttää. Lomake löytyy sivuilta klikkaamalla. Tämäkin kaavake pitää kirjoittaa kolmeen kertaan. Ehkä eniten mietitytti kohta, jossa kysytään Thaimaassa olevaa yhteyshenkilöä ja hänen yhteystietojaan. Meille sellainen henkilö löytyi helpostikin, mutta entä sitten, jos Thaimaassa ei ole entuudestaan ketään tuttua? Lomakkeessa kysytään myös muun muassa lennon numeroa, vaikka lentolippuja ei viisumihakemukseen tarvitse liittääkään. Meillä liput tosin olivat kaiken varalta tulostettuina.

6. Pitkään Thaimaassa oleskelevan tulee osoittaa, että kykenee tulemaan toimeen oleskelunsa ajan. Omien varojen riittävyyden voi osoittaa jollain kolmesta alla olevasta tavasta. Moni pärjää Thaimaassa pienen pienellä eläkkeellä, mutta ainakin viisumia haettaessa pankkitilillä pitäisi olla jonkin verran nappulaa:

Varallisuustodistus (englanninkielinen ja maistraatin notaarin vahvistamana)

- Alkuperäinen englanninkielinen todistus varallisuudestasi (+ 2 kpl kopioita), joka on käytettävissä säästö- tai käyttötililtäsi. Pyydä se allekirjoituksilla varustettuna pankistasi. Sijoitukset, rahastot yms. muut vastaavat tilit eivät kelpaa varallisuustodistuksena. Säästö- tai käyttötilisi saldon tulee olla vähintään 800 000 bahtia (vähintään 20 000 €). Todistus saa olla korkeintaan 30 päivää vanha. Sama koskee kaikkia muitakin dokumentteja, joilla varallisuus ilmoitetaan - ja tietysti myös muita todistuksia.

Tai

- Alkuperäinen eläketodistus (+ 2 kpl kopioita), jonka kuukausittainen nettotulo on vähintään 65 000 bahtia (huom. kurssi vaihtelee päivittäin). Pyydä englanninkielinen todistus eläkeyhtiöstäsi. (englanninkielinen ja maistraatin notaarin vahvistamana). Ainakaan Ilmarinen ei veloita todistuksesta mitään.

Tai

- Varallisuustoditus + vuoden eläketulot ovat yhteensä vähintään 800 000 bahtia (alkuperäiset + 2 kpl kopioita, englanninkielinen ja maistraatin notaarin vahvistamana) Pitää huomioida, että valuuttakurssi vaihtelee päivittäin.

7. Rikosrekisteriote (alkuperäinen + 2 kpl kopioita). Hakijalla ei saa olla merkintöjä Suomen rikosrekisterissä. Rikosrekisteriotteen voi tilata Oikeusrekisterikeskuksen sivulta. Todistus tulee postitse ja 12 euron maksu seuraa perässä.(http://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/index/rekisterit/rikosrekisteri/yksityisenhenkilontiedonsaantioikeus/oteesitettavaksiulkomailla.html).Todistus saa olla korkeintaan 30 päivää vanha.

8. Lääkärintodistus siitä maasta, jossa hakemus jätetään (alkuperäinen + 2 kpl kopioita). Lomake löytyy tästä kohtaa suurlähetystön sivuilta. Englannin- ja thaikielinen lomake kannattaa tulostaa mukaan, jotta lääkäri voi täyttää sen käynnin yhteydessä. Todistuksen voi varmasti saada helposti, mutta jos esimerkiksi terveyskeskuksessa tähtien asento ei ole oikea, todistuksen hakijaa voidaan ensin vaatia käymään huumetestissä. Myös lääkärintodistukseen pitää hakea maistraatin notaarin vahvistus ja ottaa siitä kaksi kopiota.

9. Postitse viisumianomuksen lähettäessä tulee liittää palautuskuori postimerkkeineen kirjattua kirjettä tai pikakirjettä varten sekä vastaanottajan tiedot täytettynä.

Mainittujen asiakirjojen lisäksi suurlähetystöllä on oikeus vaatia lisäasiakirjoja. Viisumin käsittelyaika, mikäli kaikki asiapaperit ovat kunnossa, on neljä vuorokautta, jos hakemuksen vie itse paikan päälle ja hakee myös. Muilla tavoin toimitettavien hakupapereiden toimitusajat löytyvät suurlähetystön sivuilta.

Me kävimme hakemassa notaarin todistukset Hyvinkään maistraatista, mutta missä tahansa maistraatissa tämän voi hoitaa. Ei ole siis tässä asiassa pakko käyttää omaa maistraattia. Helsingin maistraatti esimerkiksi on aivan samoilla nurkilla kuin suurlähetystökin. Hyvinkäällä meille tosin vinkattiin, että Helsingin maistraatti on usein ruuhkainen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset valaisestavasta infosta.Itselläni on tämä prosessi tulossa 2018 syksyllä ,jolloin olen muuttamassa thaimaahan lopburin provinssiin pieneen yang rakin kylään.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tuon lääkärintodistuksen saa kaiken helpoiten koskien lepra, tuberkuloosi, elefantti tauti, kuppa sekä huume riippuvuus? Tiedustelin asiaa teveyseskustelusta ja sieltä apua ei tässä tapauksessa kuulemma saa.

Anonyymi kirjoitti...

Siis kyselin asiaa terveyskeskuksesta.

Jorma Soini kirjoitti...

Suosittelen kysymään yksityiseltä puolelta, mutta myös sitä, että edellyttääkö lausunto jotain kokeiden ottmista.

Unknown kirjoitti...

Mitä jos tapaturman jälki oireet vaativat lääkkeitä jotka luokitellaan huumeiksi.niin voiko unohtaa k.o oleskelu viisumin

For life kirjoitti...

Nyt en ymmärtänyt.