Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Alkoholiton vaihtoehto

Porin jumalanpalveluksen jälkeen tilasin
Israelista ehtoollisviiniä koko laatikon
jormas: Vuosia sitten istuin valtakunnallisiin Katulähetyspäiviin liittyvässä jumalanpalveluksessa, jossa pappi ilmoitti ennen ehtoollisen jakoa, että niille, jotka eivät voi ottaa alkoholillista viiniä, on tarjolla mehuvaihtoehto. Jotenkin oma maljani meni silloin yli, kun juuri missään missä alkoholia tarjoiltiin, ei ollut luontevaa, tilanteeseen sopivaa ja tasavertaista vaihtoehtoa. Aivan kuin suomalaisessa yhteiskunnassa olisi luonnotonta olla juomatta joissakin tilanteissa.
Erityisesti se riipi juuri kyseisessä Porin tilaisuudessa, jossa sali oli täynnä alan naisia ja miehiä, jotka hartiavoimin pyrkivät irti päihteistä. Päätin selvittää asian perusteellisesti, että oikooko kirkko, seurakunta vai joku muu. Sain selville seuraavaa:

"Piispainkokouksen päätöksen mukaan alkoholitonta ehtoollisviiniä tulee aina olla saatavilla. Alkoholitonta vaihtoehtoa koskevat samat yleisohjeet kuin alkoholia sisältävääkin: sen tulee olla viinirypäleistä valmistettua.
Piispainkokouksen vuonna 1978 antaman ja vuonna 1999 uudelleen vahvistaman päätöksen mukaan viinin tulee olla "viiniköynnöksen antia" (Matt. 26:29): "Ehtoollisviininä käytetään kirkkojen tradition ja yleisen käytännön mukaisesti viinirypäleistä valmistettua viiniä." Se voi olla joko puna- tai valkoviiniä, ja sitä voidaan laimentaa vedellä. Viininä voidaan käyttää myös alkoholitonta viiniä, mutta senkin tulee olla rypäleistä valmistettua. Seurakunnan tulee tarjota mahdollisuus alkoholittomaan viiniin. Periaatteellista estettä ei ole sille, että erityisistä syistä seurakuntalainen nauttii vain leivän.
Palvelkaa Herraa iloiten. Jumalanpalveluksen opas, s. 97
Jorma Lehikoisen meille lahjoittama, ystävämme
Mikhail Siimeksen taulu, jonka nimeä en muista
Ehtoollisleipänä voidaan terveydellisistä syistä jakaa gluteeniton leipä, ja sitä tulee olla saatavilla aina ehtoollista vietettäessä. Sama periaate koskee myös alkoholitonta viiniä.
Joko ennen messun alkua tai ennen uhrivirttä tulee kertoa, miten alkoholitonta viiniä tai gluteenitonta leipää voi pyytää tai miten niitä ehtoollisella saa. Osa ihmisistä kokee vaikeaksi pyytää itselleen ehtoollispöydässä erityispalvelua, ja siksi rohkaisu on paikallaan.
Joissakin seurakunnissa on tapana, että alkoholitonta viiniä jaetaan kaikille tietyssä kohtaa kirkkoa. Alkoholittoman ehtoollisviinin nauttivat tällöin monet muutkin kuin alkoholiongelmaiset tai lapset. Jos seurakuntalainen ei voi nauttia lainkaan viiniä, hänelle jaetaan pelkkä leipä."

Ei kommentteja: