Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. lokakuuta 2017

Kela on kansankyykyttäjä, joka tekee sitä muilla kuin omilla rahoillaan

jormas. Eilen startattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohti Thaimaata ja Thaikotiamme Jomtien Pattayalla. Vaikka olemme olleet siellä monesti, on tämä ensimmäisen reissu, kun olemme molemmat kokoaikaisia leppoistajia. Molemmilla on vuoden viisumit, jotka antavat mahdollisuuden todellakin säädellä vähän yhtä jos toistakin muualla oloon liittyvää aina ajasta lähtien.

Meillä oikeastaan on vain yksi mieluinen säätäjä ja se on osaomistuskoira Niilo. Josta meillä on etuoikeus, mutta myös velvollisuus huolehtia puolet vuodesta. Näillä näkymin asuu nyt ensi kerran yhtä soittoa puoli vuotta kaupunkikodissaan Mellunmäessä. Ehkä se kuitenkin tuntee meidät senkin jälkeen.

Mutta muitakin säätäjiä on, joista ei tiedä ennen kuin kohdalle sattuu. Jos asut EU-,  ETA-maassa tai Sveitsissä ja kuulut suomalaisen sairausturvan piiriin, saatat saada paremman hoidon samalla hinnalla joissakin tapauksissa kuin kotimaassa konsanaan

Mutta auta armias, jos olet yli vuoden ulkomailla tai menet vaikkapa laillamme Thaimaahan saakka. Silloin olet ulkona kaikesta edellä mainitusta ja käytännössä ainut turva tulee oman rahamassin lisäksi itse ostamastasi matkavakuutuksesta. Kun vuoden ja joskus puolenkin jälkeen Kela pudottaa sinut ulos suomalaisesta sairasturvasta, tekevät sen perässä kotimaiset vakuutusyhtiöt ja käytännössä ainut lisäturva voi löytyä ulkomaalaisten vakuutusyhtiöiden vakuutustarjonnasta.

Tässä on jotakin, joka loukkaa suunnattomasti oikeustajuani, joka saa minussa aikaan halun tehdä pienimuotoista vakuutusyhtiön kusetusta, aina kun sopiva sauma sattuu kohdalle.

Mutta mikä tässä minua sitten eniten mättää? Se, että ikäni olen maksanut veroja ja vaikka mitä lakisääteisiä maksuja, joíta jatkan nyt vielä eläkkeestänikin aina hautaan saakka. Kela ja itse valitsemani päättäjän ovat kuitenkin sitä mieltä, että jos matkustan Kanarian saarille on se eri juttu kuin jos matkustan Thaimaahan.

Edustan tässä kansan oikeustajua ja huutelen sinne jonnekin, että kuinka Boss Taivaanrannan ylisten takana suostuisi varjelemaan nöyriä Suomen kansalaisia kateellisilta ja pikkusieluisilta päättäjiltä ja vallankäyttäjiltä.

Ei kommentteja: