Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Onko Viro vegaaninen?

päivis: Suomessa vegaaninen ruokavalio on kovasti nostanut päätään. Ainakin näin minusta tuntuu. Tietysti voi olla kyse siitä, että olen vain itse kiinnittänyt asiaan enemmän huomiota. Totta kuitenkin lienee, että esimerkiksi vegaanisten ravintoloiden määrä on varsinkin eteläisessä Suomessa lisääntynyt.

Bliss on hauskasti sisustettu
paikka, jossa tehdään muutakin
kuin syödään.
Ehkä hieman yllättävää on, että myös Virossa, tai ainakin Tallinnassa, näyttää olevan meneillään samanlainen boomi. Jos ei olla ihan vegaaneja, niin kasvissyöjiä kuitenkin. Tallinnassa ei enää tarvitse hakemalla hakea kasvissyöjälle sopivaa ruokapaikkaa. Helpotusta on oletettavasti tullut myös vegaanien eli kaikesta eläinperäisestä ruoasta kieltäytyvien elämään.

Minulla oli tällä Tallinnan-matkalla kaksi tavoitetta. Piti päästä näkemään kevätkesästä rautatieaseman taakse avattu uusi Balti Jaama -tori ja käydä syömässä päivittäin noin sata erilaista vegaanista ruokaa tarjoavassa ravintola Blississä. Torille olisi voinut mennä jalkaisinkin, mutta Mustamäentien varteen Blissille päästäkseen olisi tarvittu vähintään bussia. Siksi oli hyvä, että matkailimme Vespalla.

Balti Jaama Turgi on näkemisen arvoinen paikka. Se sopii myös nälkäisille vegaaneille, sillä kauppahallimaisessa, useammassa kerroksessa olevalla torilla on ainakin yksi vegaaniravintola (pieni tosin) ja toinenkin kehuu tarjoavansa normiruoan lisäksi vegaanista syötävää.

Tavanomaisten tori- ja kauppahallituotteiden lisäksi Balti Jaamalta löytyy myös ruohonjuurimainen liike. Siellä kiinnitin huomiota irtomyytäviin pesuaineisiin. Meillä se ei enää onnistu, sillä Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on kieltänyt tämän turhaa muovin käyttöä vähentävän tavan hankkia tiski- ja muita pesuaineita. Jospa jatkossa kaljakärryjen vetäjien lisäksi kärryjen kanssa eteläisestä ulkomaankaupungista palailevat myös ympäristöstä huolehtivat ihmiset.


Torin yläkerrasta muun muassa käsityö- ja antiikkiliikkeiden joukosta löytyy
kirpputorikin. Ihan ensi silmäyksellä sitä ei kirppariksi huomannutkaan.
Ja mitäpä muuta löysinkään Tallinnasta? Löysin verkkokassin. Niitä myi yksi kauppahallin vihannesmyyjistä 2,5 euron hinnalla.

Edellisen vastaavanlaisen, pieneen tilaan mahtuvan ostoskassin ostin Tallinnasta joskus 1980-luvun alussa. Se on vieläkin ehjä, kovasta käytöstä huolimatta, mutta niin hyvässä tallessa, etten ole sitä vähään aikaan nähnyt. Entisen Neuvostoliiton aikana näitä kasseja kutsuttiin jos jotain sattuisi löytymään -kasseiksi. Verkkokassissa on ainoastaan yksi ongelma. Jos siihen pakkaa vaikka pienen hammastahnatuubin, se luiskahtaa läpi liian suuresta verkon aukosta.

Torin vegaanista ruokatarjontaa ei tänään tullut testattua, sillä olimme päättäneet syödä paluumatkalla laivan buffetissa. Aika hienolta tuntui, kun sielläkin oli tarjolla monenlaisia kasvisruokia. Ehkä osa oli vegaanistakin.

Ei kommentteja: