Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Venäläisten hautausmaa Hyrylässä

päivis: Jorma näytti minulle muutama vuosi sitten Hyrylässä sijaitsevan venäläisten hautausmaan. Olin harmissani, kun verkkoaidalla rajattu pieni hautausmaa näytti niin hylätyltä ja hoitamattomalta, rumaltakin. Hoitamattomalla en tarkoita sitä, että olisin odottanut näkeväni jotain samanlaista kuin suomalaisilla hautausmailla.
Pimenoffien hauta.
Hautausmaalla on nähtävissä vain muutama säilynyt hautakivi tai hautapaikka, mutta maan ja sammaleen peittämistä kohoumista voi päätellä, että niidenkin alta löytyisi hautapaikkoja.

Hyrylän hautausmaa on ortodoksinen, jollaisista on ainakin Venäjän vaikutuspiiriin kuuluvilla seuduilla turha hakea samanlaista ihmisen käden jälkeä kuin evankelisluterilaisilta hautausmailta. Liian helposti itäisiä hautausmaita pitää hoitamattomina juuri siksi, että ne halutaan säilyttää mahdollisimman luonnontilaisina. Sana metsäkalmisto antaa ehkä jonkinlaisen viitteen siitä, minkälaisesta paikasta on kyse.

Kävin eilen katsomassa, mitä hautausmaalle kuuluu. Luulen, että alueella on tapahtunut jotain sen jälkeen, kun viimeksi kävin siellä. Hautausmaa ei näyttänyt enää niin hylätyltä kuin viimeksi. Silloin olisin saattanut jopa todeta, että hautausmaa on häväisty. Tosin edelleenkin hautausmaalla oli ainakin yksi kaatunut tai kaadettu hautakivi. Aidan päälle kaatunut puukin on korjattu pois, mikäli nyt oikein katsoin.


Hautausmaan aidan sisäpuolella on
kivitolppia, jotka ovat peräisin
puretun ortodoksikirkon aidasta.
Hyrylässä on Venäjän vallan aikaisena varuskuntapaikkakuntana paljon jälkiä niiltä ajoilta, mutta paljon on myös purettu pois ja siivottu näkymättömiin. Näin tehtiin myös ortodoksikirkolle.

On kai oikeastaan ihme, että varuskunta-alueen ja liikuntakeskuksen väliin jäänyt hautausmaa on enää edes olemassa. Venäläisiä hautausmaita kun on ollut muitakin, mutta niistä ei taida enää olla mitään jäljellä. Puretun ortodoksikirkonkin vieressä oli aikoinaan hautausmaa.

Tietoa Hyrylän venäläisistä hautausmaista ja haudoista löytyi hieman yllättävästä lähteestä, Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n sivuilta. Siellä on yksityiskohtainen selvitys kaikista jo kadonneista Hyrylän venäläiskauden hautausmaista ja varsinkin tästä ainokaisesta jäljelle jääneestä hautausmaasta. Hyrylän varuskunnan uuden ortodoksisen sotilashautausmaan asiat on dokumentoitu aivan pilkun tarkasti viime syksynä. On hienoa, että näin on tehty. Selvitys löytyy tuota punaista tekstiä klikkaamalla.

Ei kommentteja: