Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Valinnanvapauskokeilu alkaa - milloin Tuusula aikoo tiedottaa asiasta?

päivis: Sairaslomalla ollessani kuulin sattumalta radiosta, että Tuusulan kunta on mukana muun muassa Keski-Uudenmaan aluetta koskevassa kokeilussa, jossa kunnan asukkaat voivat itse päättää, mistä hakevat ne terveydenhuoltopalvelut, joita ovat tähän asti tottuneet saamaan terveyskeskuksesta. Tai ovat käyneet yksityisellä lääkäriasemalla, mutta ovat aina maksaneet siitä korkeamman hinnan. Jotenkin noin uutisen sisältö kuului.

Vaikka luemmekin päivittäin Keski-Uusimaa-lehteä, silmiini ei ole osunut asiaan liittyvää uutista. Senhän olisi minun käsitykseni mukaan pitänyt olla jonkun päivän pääuutinen ja asiasta olisi pitänyt sen jälkeen kirjoitella tuon tuostakin. Olisi kyselty, ketkä palveluja tarjoavat terkkarin lisäksi, koskeeko ihan kaikkia, ovatko neuvolat ja hammashoitolat mukana? Mitä tapahtuu, jos suurin osa haluaakin vaihtaa yksityisen palveluihin?

Olisi tietysti myös veikkailtu, mitkä yksityiset palveluntuottajat mahdollisesti ovat mukana kokeilussa. Sitähän ei kai kuitenkaan vielä tiedetä, mutta lehdet jos mitkä ovat yleensä innokkaita spekuloimaan. Tai ainakin antamaan palstatilaa niille, jotka sen mielellään tekisivät.

Lähes vesiperän vedin, kun yritin hakea tietoa kunnan omilta nettisivuilta. Löytyi sentään tuore pöytäkirja, jossa asia kai muodollisesti hyväksyttiin. Mäntsälän kunta, joka myös on yksi kokeilun piiriin kuuluvista kunnista, on vähän enemmän avautunut aiheesta. Mäntsälän kunnan kotisivuilla lukee muun muassa näin:

"Tiedoten valinnanvapauskokeilun palveluntuottajahaun avautumisesta (päivitetty 13.3.2017)

Ilmoittautuminen vastaanottopalvelujen palveluntuottajaksi on alkanut Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilussa

Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilun vastaanottopalvelujen palveluntuottajien ilmoittautuminen on auennut 9.3.2017. Ilmoittautumisia otetaan vastaan tässä vaiheessa niiltä palveluntuottajilta, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan perustason hoitaja- ja lääkäripalveluita Keski-Uudenmaan kuntien asukkaille. Tavoitteena on, että kuntien asukkaat pääsevät valitsemaan palveluntuottajia huhtikuun aikana."


Huhtikuu alkoi tänään. Kieltämättä kokeilun aloittamiseen ei ole pahemmin varattu aikaa, jos palveluntuottajatkin ovat vasta maaliskuun alkupuolella voineet ilmoittautua mukaan. Mutta jos tarvitaan vain ilmoitus mukana olosta, ei palveluntuottajin ehkä tarvitsekaan valmistautua asiaan kovin hyvin. Ei ole siis kilpailua. Kaikki halukkaat ilmeisesti hyväksytään mukaan.


Tämä on ehkä logo, joka liitetään alkavaan
valinnanvapauskokeiluun. Tai sitten ei.
Kun aikani googlettelin, löysin Keski-Uudenmaan Sote -sivut. Siellä sentään ollaan kokeilun aloittamisen suhteen maltillisempia. Luvataan vain, että "kokeilun on tarkoitus avautua kuntalaisille kevään 2017 aikana". Eikä tiedottamisenkaan kanssa luvata hötkyillä. Kerrotaan sitten kun ollaan lähempänä ajankohtaa. Näinhän se taitaa aina mennä. Kerrotaan sitten kun lopulta on ihan pakko kertoa jotain.

Ei kommentteja: