Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Vaalit tulossa

päivis: Olen Keski-Suomessa ollut useissakin vaaleissa vaalilautakunnan jäsenenä. Jos vaalilautakuntia koskevat muutokset eivät olisi tulleet voimaan ennen näitä kuntavaaleja, "ura" vaalivirkailijana olisi varmasti jäänyt niihin vuosiin. Kun ehdokkaat eivät enää voi toimia vaalilautakuntien jäseninä ja varajäseninä, kunnissa on jouduttu etsimään äänestyspäivän touhuista vastaamaan paljon uusia ihmisiä. Löysivät nyt siis myös minut. Tai olen yksi paikallisten vihreiden ehdottamista vaalilautakunnan jäsenistä.

Jokunen aika sitten sain Tuusulan kunnalta kirjeen, että olen Ruotsinkylän vaalilautakunnan varapuheenjohtaja. Vaalipäivän tehtävistä sovitaan vasta vaalipäivän aamuna. Edellisenä päivänä eli ensi lauantaina minun kuuluu kuitenkin mennä puheenjohtajan kanssa hakemaan vaaleissa tarvittavat materiaalit kunnantalolta. Tosin puhikselta tuli äsken tekstari kaikille lautakuntamme jäsenille. Hän kun ei oikein pääsisikään paikalle lauantaina. Kyseli kaverikseni jotain toista.
Melkein uskaltaisin lyödä vetoa, että kukaan ei ilmoittaudu vapaaehtoiseksi, joten voi olla että puheenjohtajan on vähän säädettävä omia menojaan päästäkseen hoitamaan oman osuutensa lauantain tehtävistä.

Muinaisilta vaalilautakuntakerroiltani muistan, että hetkittäin virkailijana istuminen oli hauskaa, välillä se oli totaalisen uuvuttavaa. Esimerkiksi ensimmäisissä EU-vaaleissa kesäkuussa 1999 äänestäjiä kävi harvakseltaan. Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston sivuilta löysin tiedon, että äänestysprosentti Suomessa oli tuolloin 31,4 prosenttia. Aika paha.

Muistan kuinka katselimme Tikkakoskella ala-asteen liikuntasalin korkealla olevista ikkunoista kirkkaan sinistä taivasta ja mietimme, että siellä ne äänestäjät nauttivat mökeillään ja kuka missäkin loistavasta kesäsäästä.

Me sen sijaan hoidimme tunnollisesti vähiä tehtäviämme ja välillä yritimme parhaamme mukaan viihdyttää toisiamme hyvien tarinoiden avulla. Yksi vaalivirkailijoista oli osannut ennakoida, mitä tuleman pitää. Hänen leppoisaa haitarinsoittoaan saimmekin sitten kuunnella useamman kerran pitkän vaalipäivän aikana. Tosiasiassa siihen aikaan taidettiin vielä äänestää kahtena päivänä.

Ei kommentteja: