Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Miten syntyy hyvä blogi

päivis: Olisi mukava, jos osaisi antaa omien kokemusten pohjalta vinkkejä hyvän blogin kirjoittamisesta. Vaan kun en osaa. Vaikka kirjoitan blogin joka toinen päivä, tuntuu, että joka kerta varsinkin kirjoittamisen aloittaminen on vaikeaa. Joskus vielä rehvastelin, että saan kirjoitettua blogin aiheesta kuin aiheesta. Nykyään tuntuu, että jo pelkästään aiheita on päivä päivältä vaikeampi keksiä.

Yksi syy ongelmaan saattaa olla siinä, että olemme päättäneet kirjoittaa kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Joku voisi sanoa, että se ei ole viisasta. Viisasta voisi olla blogipäivien harventaminen ja johonkin tiettyyn teemaan keskittyminen. Sopiva teema voisi sitouttaa aiheesta kiinnostuneita lukijoita, kun nyt tulee kirjoitettua paljon sellaista, joka ei kenties kiinnosta ketään.

Tänään sain töissä päivämäärän, johon mennessä minulta pitäisi syntyä nettisivuillamme julkaistava blogi. Olen niitä silloin tällöin kirjoittanut aikaisemminkin, mutta silloin ne ovat syntyneet spontaanisti. Kynnys työblogin kirjoittamiseen tuntuu hämmästyttävän korkealta. Avuksi kirjoittamiseen saimme vinkin katsoa, mitä Viestintä Pirittan sivuilla kerrotaan hyvän blogin kirjoittamisesta. Tässä lyhyesti Pirittan vinkkejä:

Pitää mennä suoraan asiaan ilman turhia jorinoita. Kun katson tämän blogin ensimmäistä kappaletta, luulen, että sorruin jorinointiin. Vaan enpä deletoi, vaikka Piritta niin kannustaakin.

Toinen ohje on, että kannattaa kirjoittaa vain yhdestä asiasta kerrallaan. Tuota ohjetta on melko helppo noudattaa, kun nyt ensin on keksinyt sen asian, josta päätyy kirjoittamaan.

Vaikea olisi pysyä yhdessä asiassa, jos vaikka tästä Myyrmäen aseman seinässä olevasta
maalauksesta alkaisi kirjoittaa blogia. Analysoitavaa riittäisi vaikka miten paljon.
Hyvässä blogissa on Pirittan mielestä lyhyet lauseet ja muutenkin tekstin pitää olla ytimekästä. Joskus tämä onnistuu ja joskus ei sitten millään. Mutta ohje on kieltämättä hyvä. Kuviakin kannattaa blogiin lykätä luettavaa elävöittämään.

Otsikon avulla kannattaisi koukuttaa lukijat. Itsellä käy juuri niin kuin Pirittan mielestä ei tule tehdä. Kirjoitan ensin otsikon ja se on siinä. Piritta sen sijaan vinkkaa, että otsikkoa kannattaa palata hiomaan tekstin valmistumisen jälkeen. Nyt olisi varmaan sopiva hetki miettiä uudelleen tuota Miten syntyy hyvä blogi -otsikkoani.

Ei kommentteja: