Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 2. tammikuuta 2017

Mainos mainostaa

päivis: Aamun Keski-Uusimaa-lehdessä oli kolumni mainosten epätodellisesta maailmasta. Siinä kirjoittaja ruoti lääkemainoksia, joissa sairaudet iskevät salamannopeasti ja vähintään yhtä nopeasti ne talttuvat mainostetuilla pillereillä.

Itse olen mainoksia katsellut hieman toisella tavalla. Monissa mainoksissa kerrotaan nykyään tarina. Mainos saattaa olla kovinkin pitkä, mutta tarinasta ei pysty millään päättelemään, mitä mainos mainostaa. Loppuhuipennuksessa asia tietysti selviää, mutta seuraavalla kerralla, kun sama mainos alkaa pyöriä televisiossa, katsojalla (ainakaan minulla) ei ole hajuakaan, minkä asian tai tuotteen mainostamisesta olikaan kyse.

Tällaista mainosta tuli jokunen kerta katseltua muun muassa ennen joulua. Siinä pöydän ääressä naiset ja myös yksi mies kertasivat joulutunnelmiaan. Kertoivat yhdessä ja erikseen, mistä jouluinen tunnelma syntyy. Ja taaskaan en pysty palauttamaan mieleeni, kenen asialla oltiin ja mitä mainoksen avulla todellisuudessa haluttiin kertoa. Tarinan kertojien ulkonäötkin muistan hyvin ja oikeastaan kaiken sen, mitä he meille katsojille kuvailivat. Tuoksuista ainakin puhuttiin. Mutta se asia. Mikä lieneekään.

Ehkä sillä ei omalta kannaltani ole mitään väliä, vaikka kuvaillun mainoksen tarkoitusta jääkin pimentoon, mutta mainostajan eurot siinä ovat ainakin minun osaltani menneet täysin hukkaan.

Nykyisten mainosten toinen vika, joka häiritsee, on naiskuvaus. Varsinkin radiomainoksissa kuulee usein kiukkuisia akkoja, joilla on ääliömiehiä. Miehet ovat aina tossun alla ja nainen on olevinaan miestään fiksumpi. En ymmärrä, miksi noita mainoksia tehdään aina uudelleen ja uudelleen milloin mistäkin aiheesta. Autoasioista, kattoremonteista, vakuutuksistakin muistaakseni.


Toista oli ennen. Voi kuinka selvää olikaan, mistä oli kyse, kun televisiosta kuului laulu "Ajatar on Forumissa, Forumissa Mannerheimintiellä". Samalla televisiokuva näytti tyylikkäissä vaatteissa pyörähteleviä naisia. Asia tuli ymmärrettyä kaukana Keski-Suomessakin, jossa tuolloin vielä asuin.

Toinen mainos, joka todentuntuisena on jäänyt mieleen toisteli illasta toiseen lauseen: "Se koskee sydämeen, äidin sydämeen." Lapsen yskähän se äitiä huoletti ja siihen löytyi tietysti tehokas yskänlääke. Lääkkeen nimeä en kyllä enää jaksa muistaa.

Ei kommentteja: