Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 29. joulukuuta 2016

Valoa

päivis: Suomen satavuotisjuhlavuotta valmistellaan täydellä vauhdilla. Ensimmäiset juhlavuoden tapahtumat toteutetaan heti vuoden vaihtuessa. Kaikkiaan juhlatapahtumia on tiedossa ainakin 2600 kappaletta. Ihan kaikkia pienempiä juhlallisuuksia ei varmaan edes tiedetä. Luultavasti kaikissa kouluissa ja päiväkodeissakin järjestetään jonkinlaisia tilaisuuksia, joita ei lasketa mihinkään tilastoihin.

Minkälaisia tapahtumia vuoden aikana sitten nähdäänkään?

Kun katselin television uutislähetystä, päättelin, että yksi tapa juhlia on laittaa valoja sinne tänne. Valotaidetta viedään kaikkialle pitkin Suomea. Parhaillaan ollaan täydellä tohinalla valmistelemassa valaistusta Töölönlahdelle, muun muassa Olavinlinna ja Saanatunturi saavat valonsa myöhemmin. Ylen uutiset, jossa tästä vuoden mittaisesta valoprojektista kerrottiin, eivät kaikkia kohteita kuitenkaan maininneet. Valotaiteilijoilla tuntuu tällä hetkellä muutenkin menevän hyvin. Valo on nosteessa.

Lux Helsinki -tapahtuma puolestaan lupaa tammikuun alkupuolella valaista Helsingin keskustan arvorakennuksia ja hämäriä sisäpihoja. Lux Helsinki ei liity satavuotisjuhlintaan, mutta osuu kuitenkin mukavasti suunnilleen samaan ajankohtaan eli satavuotisjuhlien alkuun.

Olen valotaideteosten ehdoton kannattaja. Valaistuksia on kiva katsella ja niitä todella on vuosien mittaan tullut lisää moneen paikkaan. Siitäkin huolimatta, että valaistuksella on omat vastustajansa. Puhutaan valosaasteesta. Runsas valaistus tietysti häiritsee esimerkiksi taivaan tähtösten katselua. Mutta niitä kyllä voi hyvin nähdä, kun malttaa lähteä hieman kaupunkien ja muiden suurempien keskusten ulkopuolelle.

Eilen illalla saimme hetken aikaa kokea sen, minkälaista elämä olisi, jos ei olisi valoja. Koko Myllykylä meni sähkökatkoksen takia noin puoleksi tunniksi aivan pimeäksi. Katuvalotkin sammuivat. Vain lentokentältä kajasti valoa. Myös Hyrylän suunta näkyi säästyneen katkokselta. Ei ollut säkkipimeässä illassa valosaastetta, mutta kun sähkökatkos näytti pitkittyvän, kyseistä saastetta kyllä kieltämättä alkoi melkein kaivata.
Katuvalot eivät meidän pihaan asti yllä, joten valon suhteen meidän pitää olla
omavaraisia. Kuva Merikonttikodista ei tietenkään ole tältä talvelta. Valoa
antavaa lunta ei vielä ole nähty lähellekään tuollaista määrää.

Ei kommentteja: