Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Tuusulaan pormestari

jormas: On kunnanvaltuutettuja ja kunnanvaltuutettuja. Toisille uran huippuhetkiä on kulkea oman kylän raittia rinta rottingilla kumarrellen sinne tänne, ettei vaan yksikään ääni karkaisi. Ja sopivan tilaisuuden tullen muistuttaa, että "öhöm, no hei hei, minä olen kunnanvaltuutettu!" Joillekin harvoille luottamusasema on vain yksi työkalu hoitaa meidän kaikkien yhteisiä asioita. Onneksi heitäkin on. Heitä kaipaan lisää, kuten myös niitä, jotka eivät ole kunnanosavaltuutettuja vaan aivan koko kunnan päättäjiä.

Kolmen kylän kunta asettaa omat haasteensa. Kun kunnan yksi kylä on saamassa jotain, liittoutuvat kahden ilman jäävän taajaman kunnanosavaltuutetut yhteen torppaamaan sinällään hyvän hankkeen. Jyväskylän maalaiskunta oli tästä oiva esimerkki. Kun ei päästy sopuun mihin tehdään jäähalli, päätettiin tehdä kolme. Yksi Tikkakoskelle, yksi Vaajakoskelle ja yksi Palokkaan. Ja ensimmäisestäkin tuli rahojen puutteessa niin pieni, että sisään mahtuu luistelijat, mutta eivät kunnolla katsojat.

Pormestari-keskusteluja seuratessani on tullut monesti mieleen, että olisiko paras tapa, jos rakennuksella tarvitaan timpuria, aloittaa siitä kuinka ja kuka hänet valitsee. Oleellista ei olisikaan millainen ja mitä töitä tekemään timpuri valitaan, vaan kuinka hänet valitaan.

Nyt ei näytä kelpaavan, että esivalinnan tekevät kuntalaiset kunnallisvaaleissa. Tuusulan kunnan ykkösbossin valinnan kanssa on tasan sama tilanne kuin voisi olla mainitussa timpurin valinnassakin. Siis ei lainkaan rakentamisen saati työn kannalta paras mahdollinen. Kun kerran yhdessä on päätetty, että pormestari tulee ja että hänet valitaan valtuutettujen keskuudesta, pitäisi pormestarin tuolin jalan sahaaminen lopettaa siihen ja puhaltaa viimein yhteen hiileen. Nyt keskitytään näköjään siihen, että tuoli olisi mahdollisimman epämukava ja epäkelpo istuttavaksi jo ennen kuin edes tiedetään kuka siihen viimein istuu.

Kinastelu luottamushenkilöiden kesken jatkuu sosiaalisessa mediassa ja paikallislehtien palstoilla. Ja toinen aivolohko ihmettelee samanaikaisesti yhä alenevaa äänestysprosenttia.


Kun yhdessä kuntalaisten antamilla valtakirjoilla on päätetty antaa kuntalaisille valta tehdä pormestarin esivalinta, niin keskityttäisiin nyt siihen, että valtuutetuiksi haluavien joukossa on myös pormestariksi tarjolla sellaisia, joille tärkeintä ei ole olla valtuutettu eikä edes pormestari. Vaan, että pestit ovat vain työkaluja hoitaa Tuusulan asioita mahdollisimman hyvin. Sillä kaiken tämän keskinäisen juupas eipäs torailun ja nokittelun keskellä olisi oikeita töitäkin.

Ei kommentteja: