Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 2. syyskuuta 2016

Kansainväliset asunnonmetsästäjät

päivis: En nyt suoranaisesti ole jäänyt koukkuun ulkomaankanavilla pyörivään International House Hunters -ohjelmaan, mutta välillä paremman puutteessa seuraan sitä. Kun on katsonut muutaman asunnonetsimistarinan, tietää melko hyvin, miten seuraavat jaksot etenevät.

Kaava on sama. Tai lähes ainakin. Yleensä on pariskunta, joka etsii itselleen jostain ulkomailta vuokra- tai omistusasuntoa. Joskus harvoin asunnon tarvitsija on yksineläjä, jolla asunnonetsintäseurana on joku kotimaasta mukana tullut ystävä. Kolmantena pyöränä kuviossa on paikallinen kiinteistön- tai asunnonvälittäjä.

Välittäjän tehtävänä on etsiä kolme asuntoa, joissa vieraillaan vuorollaan ja käydään läpi hyvin samankaltaiset keskustelut. Moititaan tai kehutaan keittiötä, makuuhuoneita ja olkkaria. Milloin asunto on liian kaukana keskustasta, milloin liian lähellä. Portaita asunnoissa on lähes poikkeuksetta paljon. Etsijät ovat antaneet hintakriteerit, joissa yleensä ei täysin pysytä. Joku asunnoista on aina ylihintainen ja joku on arveltua halvempi. Melko usein parit päätyvät ylihintaiseen asuntoon.

Ajatus ilmeisesti on, että katsoja yrittäisi arvata, minkä asunnon House Huntersit lopulta valitsevat. Kaikki aina hylkäävät ensin yhden katsotuista kodeista ja vääntävät sitten hetken aikaa asiasta, kunnes tekevät jonkin kompromissin. Yleensä oma arvaus menee nappiin. Joskus taas plussien ja miinusten jälkeen ei voi ollenkaan keksiä, minkä asunnon perheet valitsevat.
Kuvakaappaus tämän iltaisesta International House Hunters -ohjelmasta.
Tässäkin vaimo on kotona ja mies hankkii elannon.
Ohjelma vahvistaa myös käsitystä siitä, mikä naisen asema on, kun pariskunta lähtee ulkomaille. Eläkeläiset ovat asia erikseen, mutta työikäiset muuttavat toiselle puolelle maapalloa lähes poikkeuksetta miehen työn perässä. Useimmat naisista ovat kotirouvia, jotka selvästi hakevat uudelta asuinpaikaltaan mahdollisuutta päästä shoppailemaan ja istuskelemaan uuden kotikaupungin kahviloissa, vaikka kertovat, ettei heillä ole lainkaan tuloja. Asunnon ja asuinpaikan valinnassa eivät miehen toiveet paljoa paina. Se on tietysti vähän hämmentävää.

Ohjelmassa voi välillä myös tehdä arvioita parisuhteen laadusta. Vaikka joka jaksossa parit laitetaan ainakin jossain kohtaa kävelemään käsikättä, toiselle heitetyt kommentit antavat vihjeen siitä, että ehkä kannattaisi sittenkin pysytellä kotimaassa, sillä avioero saattaa olla vain ajan kysymys.

Ei kommentteja: