Soiniityntien nimi on pääni tuotosta, mutta niin on Syrjäntakanenkin |
Miten kaikki sai sitten eräällä tavalla alkunsa? Ensimmäisenä ostin ison kasan käytettyjä, kolminkertaisia selektiivilaseja, jotka olivat varastoitu erääseen latoon. Siellä sitten taskulampun kanssa mittailin ikkunoiden kokoja ja laitoin ylös ruutupaperille mitä on tullut ostettua. Ja kun tiesin hankkimieni valoaukkojen määrän ja koot, alkoi hirsihuvilan pohjakuvien suunnittelu ja piirtäminen. Oli ainutlaatuista suunnitella koko talo alusta alkaen ikkunoiden ympärille. Käytännössä piirustus oli vuoden ajan jokailtainen iltalukemiseni, jonka avulla virtuaaliasuin ja elin suolammen rannalla.
Hirsinen piilopirtti on ainutlaatuinen kokonaisuus luonnon keskellä |
Hauska yksityiskohta oli, kun yksi jos toinen kyseli vuosien saatossa kuinka paljon rakennus tuli maksamaan, vastasin kaikille, että hieman vähemmän kuin kaupan mustikat, noin 3,5 - 4 markkaa kilo. Rakennuksen painon laskeminen oli oma projektinsa sekin.
Piilopirtille hain rakennusluvan kesäasunnoksi, sillä kyseisille rakennuksille ei silloin vaadittu vastaavaa rakennusmestaria, vaan työmaan valvojaksi kelpasin itse. Ja kun käyttöönottolupa oli kesähuvilalle saatu, hain käyttötarkoituksen muutoksen vakituiseksi asunnoksi.
Muutaman vuoden kuluttua Syrjäntakanen on silmiltä tyystin piilossa |
Tiilet osti Jyväskylän Katulähetys, joista teimme Jämsästä, niin ikään käsin purkamamme hirsitalon hirsistä Kalliomäen puolimatkankotiin savusaunan. Senkin hirret veistettiin käsin paikan päällä muotoonsa. Itse tein savusaunaan latomalla taatusti aidon ja oikeaoppisen kiukaan. Taito oli pakko opetella, kun jo totuttuun tapaan en osannut pitää suutani kiinni silloin kuin olisi pitänyt.
Eilen kävin vuosien jälkeen Syrjäntakasella muistelemassa menneitä. Tuli varsin haikea olo, sillä rakennus on jäänyt huonolle hoidolle. Joten "hiiohoi Marko! Jos satut tämän lukemaan, niin mitä jos istutaan tuumaamaan kuinka herätettäisiin yhteisvoimin Syrjäntakanen entiseen eloonsa?"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti