Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Neulahäslinki

päivis: HusLabissa sattui outo moka. Labran 19 asiakkaan verinäytteet oli otettu käytetyillä neuloilla. Tapauksesta on nyt revitty monenlaista uutista ja lööppiä. Yhdessä tänään näkemässäni lööpissä huudettiin, että 19 asiakasta altistui hiville.

Jos olisin itse ollut, tai joku läheiseni olisi ollut asiakkaana, voi olla että näkökulma aiheeseen olisi vähän erilainen kuin nyt. Ei ihan niin maltillinen. Näytteen ottaneelle henkilölle ei tietenkään heru vähääkään ymmärrystä. Miten kukaan voisi erehtyä noin pahasti? HusLabilta kysyttiinkin, ihan aiheesta, että tekikö näytteen ottaja tuon tahallaan. Toisaalta hänen kerrottiin olleen järkyttynyt ja itse hän myös ilmoitti tapahtuneesta.

Mutta asian omituinen paisuttelu vähän närästää. Ymmärtäisin otsikoinnin, jos julkisuudessa olisi kerrottu, että uudelleen käytetyt neulat ovat ensin käyneet hiv-potilaiden suonissa. Tai, että niillä olisi otettu verinäytteitä B- tai C-hepatiittia sairastavilta. Tällaisesta ei kuitenkaan ole uutisoitu.

Hiv-tartunnan mahdollisuudesta olen kuullut, että ihmisen kehon ulkopuolelle jouduttuaan hi-virus elää korkeintaan joitakin sekunteja. Olisi siis mahdotonta, että puoli vuorokautta neulojen käytön jälkeen niissä edelleen olisi viruksia, jotka voisivat tarttua seuraavaan potilaaseen. B- tai C-hepatiitin kohdalla tartunta ilmeisesti voisi olla mahdollinen, joskaan ei kai kovin todennäköinen.

Ymmärrän ammattilaisten ajattelun. Turvasyistä kaikkea laboratorioissa käsiteltävää verta pidetään infektoituneena. Siksi näytteitä ottavat tai muuten verta käsittelevät ihmiset käyttävät suojavarusteita. Vähintään kertakäyttöhanskoja. Saman logiikan perusteella myös potilaat suojataan mahdollisilta infektioilta. Kenellekään ei pitäisi tulla mieleenkään käyttää uudelleen käytettyä näytteenottoneulaa.

Mutta kun kyseinen tapaus pääsi toimittajien raadeltavaksi, siitä piti tietysti saada aikaan raflaavat otsikot. On eri asia, jos terveydenhoidon ammattilaiset suojaavat itsensä ja potilaansa mahdollisilta veren kautta tarttuvilta sairauksilta kuin jos samaa asiaa katsotaan toimittajan näkökulmasta.

Ehkä minun pitää olla hyvilläni, että oma toimittajan urani ei lähtenyt kiitoon, vaikka joskus tosi kauan sitten minulla olisi ollut mahdollisuus lähteä palvelemaan jompaa kumpaa niin sanottua iltapäivälehteä, Ilta-Sanomia tai Iltalehteä. En enää muista kumpaa niistä. Jos olisin silloin tarttunut tarjoukseen, ehkä olisin itsekin päätynyt raapustamaan uutisia ja otsikoita, joiden pääasiallinen tarkoitus on myydä lehteä ja jostain syystä myös aiheuttaa lukijoiden keskuudessa pelkoa ja hämmennystä.

Ei kommentteja: