Jormas: Talvella olin Thaimaassa. Siksi ajaksi oli Soiniityntielle pestattu ulkopuolinen urakoitsija, joka piti konevoimin tiemme lumesta puhtaana. Mutta isolla koneella jää välillä postilaatikon ja auratun tien väliin jonkun kymmenen sentin auraamaton kaistale, joka ei ollut este minkään muun kuin kirjepostin jakajalle. Mainokset, Viikkouutiset ynnä muut osasivat laatikkoon liiankin hyvin, jonka vuoksi laatikko oli tyhjennettävä viikon välein, vaikka olimme toisella puolella palloa. Kun laatikolla oli käytävä, emme keskeyttäneet kirjepostin jakelua, vaikka tilaussanomalehtien osalta niin teimmekin.
Poissaolomme aikana Postin toimesta laatikkoon osasi reklamaatiolappu. Jossa kerrottiin kuinka vaikeutamme jakajan työtä, kun jakaja ei saa autosta käsin laitettua postia vaivattomasti laatikkoon. Kuin pisteenä iin päälle, hän myös muistutti, että laatikosta puuttuu nimi, vaikka sitä ei postin omienkaan ohjeiden mukaan tarvitse olla. Laatikkomme on tien ainut ja siinä on numero 35. Lisäksi sen päällä on kissankokoisin kirjaimin Soiniityntie. Jäi maku, että jakaja oli palvelutehtäväänsä sopimaton tai sitten jouduin hänen pahan päivänsä maksumieheksi.
Ensin ajattelin, että olkoon, mutta mieltäni piristää silloin tällöin sopiva annos aiheellista marmatusta. Joten lähetin postille selvityksen tasa-arvoisesta kohtelusta, sillä postin jakelun maksamme me, joille postia jaetaan. Mainitsin, että Tuusulassakin on monikerroksia kerrostaloja ilman hissiä, jonne posti tuodaan lähes juoksujalkaa asunnon oven sisäpuolelle ja meille autolla 350 metrin päähän. Sitä lähemmäs en postiani saa ennen kuin täytän 75 vuotta. Enkä ehkä sen jälkeenkään, sillä vaimoni on minua nuorempi. Sillä postin näkemys tasavertaisesta kohtelusta on, että vaimo hakee postini "ison tien varresta" tai maksan siitä Postille erikseen. Omaan käsitykseeni tasavertaisesta kohtelusta tämä ei istu niin kauan kuin ahterin nostaminen postinjakajan auton penkistä irtoaa parhaiten silloin, kun on laitettava laatikkoon, siis koko lystin maksajalle ja asiakkaalle kirjepostin sijaan reklamaatiolappu.
Eilen päätin jatkaa postinjakeluaiheesta, sillä odotin innolla, kun posti siirsi palvelunsa K-supermarket Hyrrään Hyrylässä. Olin hyvilläni laajentuneista aukioloajoista ja mahdollisesta palvelun paranemisesta. Sillä valtion tai kunnan monopolin työntekijä oppii liian harvoin yksityiselläkään asiakaspalvelijaksi, jos ei sitä luonnostaan ole.
Postiin menin siksi, että sinne oli tullut tilaamani pari kirjaa, jotka eivät tulleetkaan postilaatikkoomme, vaikka sinne tietoisesti hankitun ison luukun vuoksi mahtuisi vaikka kahvinkeitin. Vaan eivät ottaneet nämä postin uudet työntekijät, joiden rintapielissä on K-kaupan merkki, yhtään omaan piikkiin. Pitää kuulemma "olla yhteydessä lähettäjään, sillä se on lähettänyt kirjani pakettina ja sitä paitsi meillä ei muutenkaan jaeta kotiin yli kolmen senttimetrin paksuisia lähetyksiä".
Ärsytykseen asti asiakastylyyttä löytyi kahden henkilön voimin, jotka arvatenkin olivat kaupan väkeä, joille posti tai paremminkin postin saajat nyt antavat osan leivästä. Sanoin, että kaipaan asiakaspalvelun vuoksi kilpailua alalle. Ja kun ei muita asiakkaita ollut, kerroin myös yllä kirjoittamani esimerkin. Palaute oli, että pitää asuinpaikkaa valitessaan ottaa huomioon miten posti kulkee. Loppuun sain vielä Finnairin hymyksi ristimäni mitään sanomattoman ilmeen, että "voittehan te laittaa Postille tästä kirjallisen reklamaation. Siihen ohjeet löytyvät netistä".
Mutta onneksi on muitakin kauppoja, joten postin asiakaspalveluiden vuoksi osaltani maksaja on K-kauppias, jota vältän toistaiseksi parhaani mukaan. Postin palvelujen tuottajan vaihtaminen ei varsinkaan yksityisellä kuluttajalla vielä oikein onnistu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti