Uutisen mukaan Suomi miettii parhaillaan muovisten kauppakassien vähennyskeinoja. Jopa lakiteitse voitaisiin vaikuttaa niiden maksullisuuteen. Saman uutispätkän yhteydessä tosin todisteltiin, että muovikassien käyttö kaupoissa on jo vähenemään päin. Kaupat tarjoavat asiakkaille varsinkin kankaisia kestokasseja. Niiden käyttö on ainakin jonkun tilaston mukaan kasvanut noin seitsemän prosentin verran. Juttu ei tosin kerro, missä ajassa tuo kasvu on tapahtunut. Ehkä vuoden aikana, veikkaan.
Kestokassi mahtuu jopa näin pieneen tilaan. |
Ostin ensimmäisen kestokassiksi mieltämäni kassin Tallinnasta. Silloin, 1980-luvun alussa, aika moni vielä harrastikin omia ostoskasseja. Muovikassit eivät kauppareissulla olleet samalla tavalla itsestään selvyys kuten joskus paljon myöhemmin. Nailonlangasta tehty verkkokassini on niin kestävä, että se on minulla edelleen, noin 30 vuoden jälkeen. Ja olen käyttänyt sitä todella paljon. Ehkä se kannattaisi kaivaa taas jokapäiväiseen käyttöön.
Sama kassi avattuna. |
Minulla on lukuisia kokoon taitettavia, pieneen tilaan meneviä kauppakasseja. Kaupoissa katse poimii aina tarjolla olevat kassivaihtoehdot. Ostelen niitä, jos näen kauniita kasseja. Usein haksahdan niihin, jos hinta on erityisen edullinen. Noiden kuvissa näkyvien kassien laatu vaihtelee kovasti.
Joskus joudun toppuuttelemaan itseäni, etten ostaisi taas uutta kassia. Moni kasseistani kun on tehty materiaalista, joka ei tunnu millään menevän rikki. Harmi tietysti on, että tuskin ne myöskään maatuvat. Vain ompeleet saattavat joskus pettää. Varsinkin Thaimaassa kestokasseja on hyvin tarjolla, vaikka siellä toisaalta todella innokkaasti pakataan kassalla asiakkaan ostokset muovikasseihin. Toivon kovasti, että muovikassivalistus leviäisi EU:sta myös Aasiaan saakka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti