Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 23. tammikuuta 2016

Yhteiskuntavastuuta siellä täällä

Jokilaakson riistakameran kuvan luvut kertovat ajan ja lämpötilan
 jormas: Suomessa, ainakin sen eteläisessä osassa on ollut huippukylmä viikko. Pakkasta parhaimmillaan yli -30, kun samaan aikaan pallon toisella laidalla, Jomtien-Pattayalla on ollut samat numerot, mutta +etumerkillä. Kun lähdimme viime viikon puolessa välissä, olin kohtuullisen varma, että kylmimmät kelit ovat tältä talvelta takana. Olin väärässä, sillä huomenna päättyvä viikko oli vielä kylmempi.

Vaikka meillä täällä Thaimaan auringon alla on lämmin sekä sisällä että ulkona, on Suomen keleistä maininkeja yltänyt tänne saakka. Yhdistyksemme Elämän tähden ry:n pieni ja kodikas Omia polkuja kulkevien kivijalkakauppa - kohtaamispaikka on kärvistellyt pakkasten kourissa niin, että vastuunkantajamme ovat joutuneet ottamaan vapaata, kun lämpötilaa ei ole meinannut saada sisätiloissakaan plussan puolelle.

Itse en tästä tiennyt mitään, kunnes eilen sain parikin puhelua, että milloin kauppa taas aukeaa. Täältä käsin minkä tahansa Suomessa olevan asian selvittäminen vaatii vähän enemmän ja aika pitkälle piti mennä varmistusten varmistusten kanssa ennen kuin pääsin kartalle mukaan.

Kun joskus tulevaisuudessa on tarkoituksena olla Suomesta pois talvella pitempiä aikoja, on tullut aika myös pohtia mitä tehdä Omia polkuja kulkevien kaupan kanssa, sillä vastuunsa on minullakin. Jotenkin  on kirkastumassa, että vaikka Kaupan arkea pyörittääkin aivan loistava yhteiskuntavastuuta kantava jengi, on se liian haavoittuvainen äkillisten ja kriisitilanteiden sattuessa kohdalle.

Paikka on tarjonnut monelle hyryläläiselle tärkeän arjen sisällön piipahduspaikkana lähes jokaiseen päivään. Oma merkityksensä on ollut myös sillä, että se on ollut yksi harvoista Tuusulan kuntouttavan työn ja tekemisen paikoista, joka on kunnan organisaation ulkopuolella. Moni on löytänyt sieltä itselleen ja kavereilleen jotain mukavaa hyllyjen tai huoneiden uumenista. Unohtaa ei myöskään pidä sitä, että monelle se tarjonnut paikan, jonne on voinut viedä tarpeettomaksi tullutta. Näin on jatkunut yhden jos toisenkin käyttökelpoisen tavaran elämänkaari. Onpa joskus puettu kylän raittia kulkenut enemmän tai vähemmän laitapuolen kulkijakin uusiin ja puhteisiin tamineisiin. Suihkunkin sekä kahvikupillisen on meillä saanut.

Mitä löytyy rajalta lasten pihapiiristä, selviää myöhemmin
Yhdistyksemme ja henkilöinä mekin (päivis & jormas) olemme etsineet ulkomailla olevaa kohdetta, jossa voisimme pienimuotoisesti olla mukana kantamassa yhteiskuntavastuuta. Viikon kuluttua osallistumme Pattaya Suomi-Seura ry:n järjestämälle matkalle, joka suuntautuu suomalaisen Juha Timosen rakennuttamaan orpokotiin nimeltään Siam Oriental House. Täällä lähes kaikki puhuvat entiseen malliin Burmasta, mutta koti sijaitseen Myanmarin rajaseudulla. Lapsia kodissa on ennakkotietojemme mukaan lähes 40. Tästä aiheesta syntyy varmastikin kerrottavaa ja kuvia useammallekin päivälle.

Ei kommentteja: