Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Thaimaassa kasvissyöjällä on vain rajallisesti valinnanvaraa

päivis: Vielä pari vuotta sitten saatoin todeta, etten oikein pidä thaimaalaisesta ruoasta. Syynä oli se, että runsaasta kasvisten käytöstä huolimatta täällä on tapana useimpiin ruokiin laittaa lihaa. Pääasiassa se on kanaa.

Kokemuksen kautta olen oppinut tilaamaan ruokia, joissa lihaa ei ole. Varmimmin niitä tietysti voisi käydä syömässä pelkästään kasvisruokia tarjoavissa ravintoloissa, joita on intialaiskuppiloiden lisäksi muitakin. Syystä tai toisesta niihin tulee harvemmin poikettua. Kerran löysin yksin kaupungilla ollessani arabiravintolan, jonka ruokalistalta löytyi monenlaisia minulle ennestään tuntemattomia vegeruokia.

Kovin laaja normaali ruokavalikoimani ei täällä ole, mutta se on sitäkin maistuvampi. Tosin aina ei viitsi syödä khau phat pakia eli kasvisversiota suositusta khau phat paista. Molemmat annokset ovat lähdes identtisiä, missä tahansa sen tilaakin. Omassa kasvisversiossani olen huomannut suurimman eron vain sen suhteen, että joissakin paikoissa paistetun riisin, vihreiden vihannesten ja kananmunan lisäksi annoksessa on myös sieniä ja sipulia, usein myös pieneksi pilkottua porkkanaa.

Kuvan annoksen nimeä en muista, mutta sitä olen löytänyt vain Tesco Lotuksen tavaratalon yläkerrassa sijaitsevan Foodmarketin yhdestä myyntipisteestä. Kuvassakin lähinnä läskiltä näyttävät palaset ovat jonkin sortin porkkanakakkua, jota paistetaan yhdessä bambunversojen ja vihannesten kanssa. Pinnalle ripotellaan lopuksi paksulta ruohosipulilta näyttävää sipulisilppua. Olisikohan suomenkielinen nimi pillisipuli? Lisäksi pyydän aina paistamaan annoksen joukkoon kaksi kananmunaa. Tämä on hyvää varsinkin tuon kuvassa näkyvän, melko tulisen kastikkeen kanssa nautittuna. Juomana tarjottimen kulmassa on vihreää jääteetä.

Porkkanakakkuruokaan kuuluu normaalisti muutama katkarapu, joista en erityisesti pidä. Nyt olen huomannut, että annoksen valmistamisen aikana kokki kysyy, laitetaanko katkarapuja. Ei laiteta, kiitos.

Käymme silloin tällöin syömässä erityisesti venäläisturisteja huomioivassa Y Mishi -ravintolassa. Tai tarkemmin sanottuna tuon ketjun ravintoloissa. Kotikatumme Mishi tosin näyttää lopettaneen toimintansa. Mishissä olen usein tilannut mustapippurilla maustettua kalaa, jossa on lientä ja paljon vihanneksia. Sen kanssa syödään tietysti myös riisiä. Olen nyt vähentänyt kalan syöntiä, joten valitsen silloin listalta perunasalaatin ja friteerattuja sipulirenkaita. Silläkin uhalla, että perunasalaatti saattaa välillä olla mitättömän makuista.

Olemme monena sunnuntaina käyneet HiCoff-saunalla, jonne on maksuton kuljetus Pattaya-Suomi Seuralta. Yleensä syömme siellä, sillä jos listalta ei muuta sopivaa löydy, voin aina tilata tutun ja turvallisen khau phat pakin. Tänään tilasin tutuksi tulleen maissisalaatin. Ensimmäisellä kerralla salaatti maistui hyvälle, suorastaan herkulliselle, toisella kerralla ei ja nyt siinä oli edellisistä kerroista poiketen annokseen kuuluvaa kananmunaa. En ole koskaan syönyt rakenteeltaan ja maultaan niin kummallisia keitettyjä kananmunia. Päätin, että jatkossa unohdan koko annoksen. En lähde enää arpomaan, miltä se mahtaisi tällä kertaa maistua.

Jorma usein toteaa, että minulla on aina ruoka mielessä. Totta. Nytkin jo mietin, mitähän sitä huomenna söisi.

Ei kommentteja: