Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 4. joulukuuta 2015

Jo joutui joulun aika

jormas: Olin päässyt oikein nimeltä päiviksen eilisen päivän blogiin, jossa hän pitää itseään minua valistuneempana ruoka-asiasioissa. Olen vain yhdeltä osin hänen kanssaan asiasta samaa mieltä. päivis on kasvisyöjä tai sinne päin, sillä hänelle rehujen lisäksi kelpaa kana ennen kanaa ja kala. Siinä on kuitenkin jotain itsellenikin tavoittelemisen arvoista, sillä esimerkiksi lihakarjan ja joidenkin muiden tuotantoeläinten elämä ei mittareissani ole sitä, miksi kunkin eläimen elämä on tarkoitettu.

päiviksen mielestä kananmuna ei ole lihaa eikä eläin. Tätä logiikkaa en ymmärrä. Tai ymmärrän, jos ihminen ei olekaan ihminen, kun hänet on siitetty ja elämä alkaa, vaan hän muuttuu ihmiseksi jossain vaiheessa myöhemmin. Kala taas on jotain aivan muuta, koska sillä ei ole jalkoja jne.

Joulun jälkeen luulisin biojäteastioihin menevän ruokaa ennätysmäärät. Tiedän jopa ihmisiä, jotka eivät laita jouluruokaa jäteastiaan siksi, että se on mennyt vanhaksi, vaan siksi, että kyseistä apetta kuuluu syödä ainoastaan jouluna eikä sen jälkeen. Joka tapauksessa monet hamstraavat jouluksi ruokaa, että varmasti riittää. Vaikka nälkää nähtäisiin kaikkina vuoden muina päivinä, joulupöydän vieras se ei saa olla.

Ennen vanhaan pula-aikana jouluksi pyrittiinkin järjestämään hyvää, koko vuoden parasta syömistä. Lapset saivat siirapista tehtyjä karamelleja ja sokeria oli saatavilla. Jouluruokiin liittyy myös sanonta "kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa". Tämä tarkoittaa sitä, että joulunajan hyvät ruoat on syöty loppuun ja paluu arkeen tapahtuu suurin piirtein loppiaisen aikoihin. Jouluateria jätettiin ennen pöydälle koko yöksi. Sitä saivat sitten kotitontut ja muut nälkäiset käydä syömässä pitkin yötä.

Mutta jouluna juodaan muiden juomien lisäksi alkoholia. Alkon litramääräinen myynti kasvaa joulua edeltävän kahden viikon aikana noin 3,5 miljoonaa litraa, eli 96 prosenttia normaaliin jaksoon verrattuna. Joulua edeltävällä viikolla Alkossa käy noin kaksimiljoonaa asiakasta.

Mutta vaikka joulun pitäisi olla kaikille hiljentymisen ja rakkauden aikaa, niin siihen liittyy yksinäisyyden lisäksi myös paljon surua ja riitaa. Tästäkään joulusta emme selviä, etteikö jouluna päättyisi jonkun päivät ennenaikaisesti. On hyvin surullista ajatella, että jos jonkun, niin joulun pitäisi olla lasten juhla Vapahtajamme syntymisineen. Silti jouluna joistakin lapsista tulee orpoja väkivallan tekojen ja onnettomuuksien vuoksi.

Ei kommentteja: