Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 9. marraskuuta 2015

Thaimaan linnut

päivis: Thai-kotimme parveke on käytännössä ollut koko tämän kertaisen täällä olomme ajan käyttökiellossa. Itse antamassamme. Syynä on ollut kolibrin tai ehkä tarkemmin sanottuna erakkokolibrin pesintäpuuha. Emme ole halunneet häiritä tuon pikkuruisen lintupariskunnan perheonnea.

Tänään pesintä tuli vaiheeseen, jolloin ainokainen poikanen pyrähti pesästä lentoon. Se istahti ensin parvekkeen kalterin kaiteelle ihmettelemään suurta maailmaa. Hetken siipiään räpyteltyään se lensi kohti vastapäistä taloa. Sen koordinaatit olivat selvästi vielä hakusessa, koska se lensi päin seinää. Siitä se teki suhteellisen hallitun laskun alla olevalle rakennuksen päädyn ulokkeelle.
Kolibrin poikanen näkyy kuvassa tummana hahmona. Se on huomattavasti
pienempi kuin mitä kuvasta voi päätellä. Tuosta se pyrähti kenties
ensimmäistä kertaa lentoon, joka päättyi vastakkaisen talon ulokkeelle.
Eipä mennyt kun hetki, niin samalla parvekkeen kaiteella lauleli jo isä- tai äiti-kolibri. Ne ovat yhdessä huolehtineet jälkikasvustaan, toisin kuin eteläamerikkalaiset kolibrit. Näin muistan lukeneeni. Miten voikaan niin pienestä linnusta lähteä niin kova ääni. Sitä olemme tässä viikkojen mittaan ihmetelleet. Äänen perusteella oletettavasti toinen vanhemmista bongasi naapuritalon päädyssä kyyhöttäneen poikasen. Jokin meni ehkä vikaan, kun poikanen tuota pikaa lennähti toisen talon avoimesta ikkunasta sisään.

Nyt illemmalla, tätä kirjoittaessa kello lähestyy kuutta, olemme seuranneet touhua jätetyn pesän ympärillä. Koska poikanenkin näkyy olevan jo lähes vanhempiensa kokoinen, ei ole varmuutta, kuka milloinkin kaiteella ja pesällä puuhaa. Meteli on kuitenkin melkoinen. Toivotaan, että pesintä päättyy onnellisesti ja me vielä ehkä ennättäisimme muutamana päivänä istuskella parvekkeellamme.
Tässä vielä toisenlaisia linnun poikasia. Lentopallopojat istuvat kuin
kanat orrella katselemassa merta. Jomtienin rannalla on meneillään
rantalentis-turnaus, johon nämäkin pojat oletettavasti osallistuivat.

Ei kommentteja: