Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 7. marraskuuta 2015

Ruokaa pöytään Thaimaassa

päivis: Joskus tuskailen ääneen, mistä aiheesta kirjoittaisin blogin. Jorma ehdottaa usein, että kirjoittaisin kananmunasta. Mitä sillä sitten tarkoittaakaan. Tänään sain saman ehdotuksen ja totesin, että niinpä taidan kirjoittaakin.

Syömme nykyään ani harvoin aamupalaa kodin ulkopuolella. Kissin munasalaatilla (huom! kananmuna) emme ole tainneet käydä yhtenäkään aamuna tällä Thaimaan-reissulla. Sen sijaan olemme syöneet muutaman kerran munasalaatin (ja taas aiheena kananmuna) lounaaksi.

Opin jo monta vuotta sitten tekemään mikrossa ruokaa ja yksi bravuureistani on mikrossa tehty munakas (tästä on siis selvästi tulossa kananmunablogi). Ensin harrastin varta vasten kananmunan kypsentämiseen tarkoitetulla astialla munien kypsentämistä. Sitten keksin kokeilla, miten munakkaan valmistaminen onnistuisi. Siihen tarvittiin vain korkeareunainen lasikippo. Hankin sellaisen myös tänne Thaimaan-kotiin. Kerran löysin täältä jopa luomukananmunia, mutta yleensä täytyy tyytyä muniin, joista voi vain sanoa, että ovat kananmunia. Yleensähän täkäläiset kanat kuljeskelevat vapaina, mutta veikkaan, että kauppojen hyllyille päätyvät munat ovat saaneet alkunsa jossain muualla kuin omakotitalojen pihoilla.
Olemme löytäneet täältä edullista thaimaalaista  hunajaa kaupan hyllyltä. Nuo
mammojen myymät tuotteet ovat ainakin minulle vähän turhan eksoottista tavaraa.
Vaikka meillä on täälläkin astia, jossa voi "paistaa" mikrossa kaksi kananmunaan kerrallaan, teen kuitenkin mieluummin munakkaita. Huomenna kokeilen, onnistunko valmistamaan syötävän version munakkaasta, johon käytän lisukkeena eilen syömättä jääneet pavut. Papujahan on usein ravintoloidenkin aamiaispöydissä tarjolla. Ainakin tällä pallonpuoliskolla muistan niitä nähneeni.

Eilen ostimme kaupasta kotiin ruokaa, jota lämmitimme mikrossa. Siitä saattoi todeta vain, että halvemmaksi tulee syödä ulkona kuin kantaa kotiin eineksiä. Tai kai se vähän riippuu siitä, mitä haluaa syödä ja minkä verran voi itse valmistaa mikrossa. Eiliset valintamme olivat kuitenkin kalliimmat kuin esimerkiksi ulkona syötävä suosikkiruokamme, Jorman "khau pat khai" ja minun "khau pat pak". Jotenkin noin tilaamalla saamme annoksen paistettua riisiä vihanneksilla ja kanalla (Jormalle) ja minulle sama, mutta kanan tilalla on kananmunaa.

Jos kotona haluaisi syödä halvalla, yksi tapa olisi varmasti harrastaa nuudeleita. Niitä on nykyään Suomessakin tarjolla vaikka minkälaisilla lisukkeilla, mutta täällä valikoima hipoo jo äärimmäisyyttä. Niiden suhteen yksi suurimmista ongelmista on se, ettei oikein voi olla varma, onko nuudelit esikypsennetty käyttäen jotain lihavalmistetta, vai riittääkö kasvisvaihtoehdon saamiseksi vain, ettei annokseen lisää lämmitysvaiheessa pakkauksessa olevaa maustepussia. Tuon ymmärrettävän ongelman takia nuudelit eivät ainakaan vielä ole juurikaan päätyneet ruokalistallemme.

Ei kommentteja: