Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 4. elokuuta 2015

Tuusulan vetovoima takaisin

jormas: Olen yrittänyt herätellä keskustelua aiheesta, jolla voitaisiin saada Tuusula uudelleen vetovoimaiseksi. Tässä jotakin mietteitä .

Tuusulassa ja pelkästään Hyrylän ympäristössäkin olisi vaikka kuinka paljon jalostettavaa turisteille, mutta myös muissa lähikunnissa asuville.
Yksi ongelma on, että pyrimme tekemään asioita kuten muutkin ja senkin kohtalaisen huonolla menestyksellä.

Hyrylän seutukunnasta ja Tuusulasta ylipäätään ei tule vetovoimaista edes asuinkuntana, jos rakennamme tänne kerrostalovoittoista asumista lähiöineen. Niitä on pääkaupunkiseudulla jo nyt niin paljon, että asukkaita ei riitä.
Tämänkin vuoksi pientalovoittoinen asuminen on Tuusulan juttu, jolla voitaisiin pärjätä valtakunnallisestikin. Jossain ja joillakin tämä ajatus lienee takaraivossa elänyt koko ajan, josta osoituksena on, että haaveilemme kolmansista valtakunnallisista asuntomessuista. Se on saavutus.

Myöskään historialta ei pitäisi sulkea silmiään eikä sen tuomia mahdollisuuksia, sillä Hyrylän seutukunnan venäläinen historia on ainutlaatuinen edelleen, vaikka Suomen toiseksi näyttävin ortodoksikirkko on purettu ja vaikka vanha venäläinen hautausmaa on häpeäksi jokaiselle. Tänne olisi nytkin mahdollista saada venäläisiä matkailijoita vaikka kuinka, mutta pitäisi ajatella mitä täällä voisi olla sellaista, jota ei ole aivan vieressä. Yksi sellainen on Minimani http://www.minimani.fi/, jossa on yhdistetty erinomainen elintarvikepuoli Puuilon ja Tokmannin kaltaisiin tuotteisiin.
Matkailuauto ja vaunualuetta telttailumahdollisuuksineen olen yrittänyt nostaa esille, mutta huonolla menestyksellä.

 Nyt minulla olisi mahdollisuus vaikuttaa venäläisten taiteilijoiden http://www.mikhailsiimes.fi/ yhteisön ja ateljeetilojen luomiseen jonnekin Rykmentinpuiston tietämille, mutta kiinnostaako sekään nimenomaan niitä, joiden avulla hanketta voisi viedä eteenpäin, kun mielipiteet näyttävät hajoavan jo keskusteltaessa siitä, pitääkö Hyrylän taidemuseon olla auki vai kiinni?

Ehkä kuitenkin oleellinen kehnous meillä on, että yksi jos toinenkin kertoo laillani omia ideoitaan ja mielipiteitään eikä edes pysähdy ajattelemaan mitä muut ehdottavat.
Matkailussa, kuten koko kunnan kehityksestä puuttuu johtajuus ja sen myötä yhteen hiileen puhaltamisen taito.

Mutta ikäni olen ajatellut toisin kuin päävirta. Joukkoliikenteen kehittämisessäkään en juuri päätäni vaivaisi sillä kuinka päästä Helsinkiin. Voimavarat suuntaisin siihen kuinka päästä sinne mistä pääsee nykyisinkin joukkoliikenteellä hyvin pääkaupunkiin. Kun ajatellaan Tuusulaa ennen Keravan ja Järvenpään kaupungistumista, oli meillä juna-asemiakin monia. Pitäisi muistaa, että asemat ovat edelleen siellä missä silloinkin. Ja muitakin on Korsosta Savioon ja Ristinummesta Rekolaan. Aivan oma lukunsa on joukkoliikenne kumipyörillä pitkän linjan busseista paikallisliikenteeseen. Niitäkin kulkee siellä täällä.

Entisistä ajoista on tullut ainutlaatuinen Tuusulantien parannus. Meiltä nimittäin Hyrylästä alkaa ja päättyy moottoritie. Eikä kovin kaukana siitä ole Kehäradan uudet asematkaan.
Joko olen itse kelkasta pudonnut tai jotain muuta outoa koen näiden visioiden kanssa, sillä jos harjaan Ruotsinkylän kiertoliittymää puhtaaksi, etsin paikkaa minne veisin kunnan mailta sinne hylättyä romua tai siivoan Metsäntutkimuslaitoksen polkujen varsia, saa palsoilla jonkun sympatiapisteen, mutta ei muuta.

Tiedän kuitenkin, etten ole kaikessa aivan hakoteillä, sillä kun rakensimme Suomen ensimmäisen merikonteista tehdyn asunnon ja esittelimme sen Hyvinkään asuntomessuilla, oli moisessa 50 m2 tulevassa kodissamme kävijöitä 50 000. Mutta mitä olisin siellä tarjonnut Tuusulasta?
Hyrylän raitteja olen tallannut tavalla tai toisella monta vuosikymmentä ja lanseeraan kotikuntaani tällä hetkellä seuraavin sanoin. "Jos kaipaat asuinympäristöltäsi mitä tahansa erityistä, niin sitä Hyrylässä ei ole. Mutta jos et kaipaa mitään erityistä, niin silloin Tuusula on hyvä paikka asua."
Mutta on meillä jotain erityistä nytkin. Meillä on Hyrylän uimahallissa teräsallas, jonka vuoksi
tarvitaan klooria vähemmän. Ja se tuo herkkähipiäisiä uimareita muualtakin.

Ei kommentteja: