Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 15. elokuuta 2015

Ärsytyskynnys

päivis: Tultiin tänään kaupasta ja jäin pari kilometriä ennen Laukaan-kotia pois kyydistä. Miljoonatieltä on sopiva matka tehdä Niilon kanssa yksi päivän koivennostolenkeistä. Autosta lähtiessäni tokaisin Jormalle, että muistaisi laittaa jäätelöpaketin pakastimeen. Se ylitti Jorman ärsytyskynnyksen. Että eikö hän aina, huomauttamattakin huolehdi kauppaostokset jääkaappiin. Totta. Huomautus oli tyhmä ja turha. Tosin löysin myöhemmin jääkaapista myös hammastahnatuubin.

Siinä Niilon kanssa tarpoessani jäin pohtimaan, mitkä asiat itseäni ärsyttävät. Ensin tuntui, ettei arjessa juuri mikään. En tietysti ollut rehellinen itselleni, sillä tiedostan ärsyyntyväni melko mitättömistäkin asioista. Mitään ei kuitenkaan tullut juuri sillä hetkellä mieleen.

Pöydän pinnalla olevat tahrat ärsyttävät ja niitä tiedän hinkkaavani aika ahkerasti. Myös tahrat lattialla saavat samanlaisen reaktion aikaan, sikäli mikäli jaksan tehdä niin. Moni asia ärsyttää, mutta silti niille ei viitsi tehdä mitään. Kasvihuoneen seinässä oleva, viime satokauden jäljiltä jäänyt töhnä on edelleen putsaamatta, vaikka sen näkeminen aina ärsyttää. Jormaa samat asiat eivät ärsytä. Jos kasvihuoneen töhnä ärsyttäisi Jormaa, ne olisi sieltä putsattu jo viime syksynä.

Tämän päivän Hesarissa puhuttiin tieraivosta. Sekin on asia, jossa jostain syystä ärsytyskynnys on ylittynyt. Tieraivona puhuttiin tässä yhteydessä siitä, että autoilijat ärsyyntyvät samoilla kaistoilla kiirehtivistä polkupyöräilijöistä.  Varmaankin myös pyöräilijät ärsyyntyvät autoilijoista. Tieraivon kohtalokkain seuraus toteutui muutama päivä sitten, kun autoilijan uskottiin tahallaan ajaneen fillaristin kumoon. Pyöräilijä kuoli myöhemmin sairaalassa ja autoilija on nyt vangittu.

Autoilijat voivat potea tieraivoa yhdestäkin pyöräilijästä,
pyöräilijöiden laumasta puhumattakaan.
Tieraivo-termin lisäksi puhutaan myös liikenneraivosta. Se ehkä käsittää laajemminkin liikenteen tapahtumia. Myönnän itsekin joskus ajavani autoa liikenneraivon vallassa. Tai ainakin ärsytyskynnys ylittyy, kun näen jonkun kaahaavan reipasta ylinopeutta tai ajavan päin punaisia. Siitäkin huolimatta, että toisinaan itsekin syyllistyn ihan samaan. Tiedän joskus myös ajavani liian lähellä edellä ajavaa, vaikka itse raivostun, jos joku tekee minulle samoin.

Tarkemmin ajateltuna liikenneraivo saattaa paremminkin liittyä tilanteisiin, joissa itse ajaa raivon vallassa. Tuota raivoa kannattaisi välttää. Liikenneraivon vallassa tiedän ainakin itse provosoituvani ja varmasti olen silloin vaaraksi esimerkiksi tuon perässä ajavan lisäksi itselleni. Ajattelen nyt myös edellä mainitsemaani autoilijaa - ja myös pyöräilijää - miten joku vähäpätöiseltä tuntuva asia, keskisormen näyttö esimerkiksi, voikin yht'äkkiä muuttaa koko elämän kulun. Fillaristi ei arvannut kohta saavansa kuolettavan vamman, autoilija ei uskonut päätyvänsä putkaan ja tappotuomion saatuaan mahdollisesti vankilaan.

Ei kommentteja: