Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 4. toukokuuta 2015

Nimi prinsessalle

päivis: Kuninkaalliset uutiset ovat useimmiten hyviä. Viimeisin uutinen siltä rintamalta koskee kruununperimysjärjestyksessä neljäntenä olevaa pikkuprinsessaa, joka syntyi Englannin kuninkaalliseen perheeseen. Tyttären nimen julkistamisessa ei kursailtu, vaikka ristiäiset varmaan pidetäänkin joskus myöhemmin.

Nimeä Charlotte Elizabeth Diana ei voi oikein arvostella. Se on todennäköisesti hyvin perinteinen ja sillä oletettavasti kunnioitetaan samalla vielä vallassa olevaa kuningatarta sekä prinsessan isän edesmennyttä äitiä. Kuningattaren nimi tosin kirjoitetaan tietääkseni z-kirjaimen sijaan ässällä. Ensimmäinen etunimen alkuperää en tiedä, mutta varmaan sillekin on olemassa oma tarinansa. Kovin erikoiselta nimi ei kuitenkaan kuulosta, mutta eivät sitä ole tietysti Elizabeth ja Dianakaan.

Englantilaiset hallitsevat vedonlyönnin taidon. Yksi vedon kohteita on uutisten mukaan ollut prinsessan saama nimi. Jostain syystä nimeä Charlotte on osattu aavistellakin. Ehkä jotkut oikein arvanneet ovat jopa tehneet hyvän tilin.
Onpahan tämä naapurimaan Estelle-prinsessan ristiäiskuva
harvinaisen herttainen ja -60-lukulaiselta vaikuttava.
Nimet ovat aina kiehtoneet minua, oli sitten kyse ihmisten tai paikkojen nimistä. Usein ihmettelen, miksi vanhemmat antavat lapsilleen joko hyvin omituisia nimiä, mutta toisaalta vastasyntyneelle usein valitaan nimi, jolla takuuvarmasti kutsutaan myös monia saman ikäluokan edustajia.

Omaan nimeen on ainakin minulla syntynyt jonkinlainen viha-rakkaus-suhde. Ehkä olisin toivonut, että vanhempani olisivat antaneet minulle jonkun harvinaisemman nimen. Tosin Päivi oli tullut almanakkaan vasta vuonna 1950 eli jokunen vuosi ennen syntymääni. Silloin Päivin tilalta allakasta sai väistyä nimi Salama. En muista koskaan kuulleeni, että jonkun etunimi olisi Salama, joten ehkä uuden nimen lanseeraaminen oli paikallaan. Tosiasiassa ensimmäinen Päivi sai kuitenkin nimensä jo vuonna 1901.

Suosionsa huipulla Päivi alkoi olla 1950-luvun lopulla ja vuonna 1969 se oli yleisin alle 10-vuotiaan tytön nimi. Nyt kun kuulun jo työpaikkani vanhimpaan kaartiin, on pakko hyväksyä se tosiasia, että työkavereiden joukossa on aina jokunen muukin nuorempi kaimani. Siinä sitten yritämme erotella toisiamme liittämällä etunimen perään sukunimen ensimmäisen kirjaimen. Mutta tänäänkin jouduin lähettämään sähköpostia saadakseni tietää, tarkoitettiinko tiettyyn messutapahtuman työtehtävään nimetyllä Päivillä minua vai mahdollisesti Päivi H:ta. Tai kenties viestin lähettäjä olikin tarkoittanut Päiviä, jonka etunimen perään olisi pitänyt lisätä K-kirjain.

Ei kommentteja: