Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Nolo tilanne

päivis: Jouduin todella noloon tilanteeseen eilen. Tulin bussilla töistä Helsingistä Vantaalle, jonne olin aamulla jättänyt auton. Nousin bussiin, maksoin arvokortilla ja painelin istumaan.

Ei oikean numeron valitseminen kovin vaikeaa
ole, mutta näköjään tässäkin voi erehtyä.
Ennen Vantaata kuljettaja pysähtyi pysäkille, vaikka kukaan ei ollut jäämässä pois, eikä tulossa kyytiin. Ihmettelin mielessäni pysähdyksen syytä, mutta ajattelin, että ehkä kuski oli huomannut bussin perällä jonkun häiriköivän, kun kuljettaja nousi penkiltään ja kääntyi katsomaan matkustajia. Tulikin tiukka ilmoitus "tämä on viimeinen pysäkki Helsingin puolella" ja seuraavaksi katse kohdistui minuun: "täällä on matkustajia, jotka ovat maksaneet vain ykkösvyöhykkeen taksan".

Hieman siinä kakistelin, että minuako tarkoitat. Taisin kysyä, että mitä minun olisi sitten pitänyt painaa. Siinä vaiheessa jo tajusin, että olen jostain syystä etäjaksoni jälkeen alkanut maksaa vain ykkösvyöhykkeen maksun. Silloin saa matkustaa yhden kaupungin sisällä. Tietysti olisi pitänyt painaa kakkosta, koska kaupunkeja oli matkan varrella kaksi: Helsinki ja Vantaa.

En edes viitsi ajatella, mitä bussin muut matkustajat tuosta episodista ajattelivat. Vaikutinko huijarilta vai vain ääliöltä? Ääliöltä vaikutti ehkä enemmän toinen kanssarikolliseni, juovuksissa oleva mies. Kun minä sentään kävin maksamassa uudelleen arvokortillani, mies valitti, ettei ole rahaa maksaa. Kuski jo hermostuksissaan oli heittämässä kiroilevaa ja kuskia haukkuvaa miestä ulos. Jostain taisi kuitenkin löytyä rahaa ja matkamme jatkui.

En kyllä yhtään ole osannut ajatella maksavani väärin, vaikka nyt tosiaan muistan selvästi, että ennen olen aina valinnut kakkosen. Enkä kyllä ikinä olisi arvannut, että kuljettaja seuraa, minkä painikkeen matkustaja valitsee. Ehkä tällä kuskilla oli silmä harjaantunut poimimaan tulijoiden joukosta ne, jotka valitsevat vain yhden kaupungin sisäisen matkan. Ehkäpä saman kuskin kyydissä töistään palaavat matkustajat ovat jopa tottuneet näihin pysähdyksiin. Ehkä se on ohjelmanumero, jota kaikki jännittyneinä odottavat. Että minkä näköinen kulkija tällä kertaa jää kiinni ja mitä alkaa sönköttää puolustuksekseen.

Ei kommentteja: