Ihmisten lisäksi samaa pätee myös kasveihin ja eläimiin. Niitäkin on toivottuja ja vähemmän toivottuja. Supikoiraa harva kaipaa saati haluaa naapurikseen, vaikka niitä meidän pihassa juokseekin. Kuten silloin tällöin ilveksiä, kettuja, jäniksiä, saukkoja ja monia muita.
Yksi heimo meidänkin pihapiirissä on, jolla ei paljon ole puolesta puhujia. Maalla ei luonnollisesti ole citykaneja, mutta countrykaneja voi olla senkin edestä. Syksyisin, varsinkin ennen kuin lampemme ovat jäätyneet, on eläinten ruokintapaikoillamme aikamoinen kuhina, kun yhtä aikaa osansa haluavat sorsat, muut linnut, kanit, hiiret, myyrät ynnä muut. Puolestamme se on hieno asia, sillä mainitsemistani coutrykaneista ei ole mitään haittaa niin sanotusti villille luonnolle. Mutta senkin edestä ihmisten istuttamille hyöty- ja koristekasveille. Villin luonnon varjelijana saatan olla tästä ilmiöstä joskus hieman vahingoniloinenkin. Vahingonilossa on sitä jotain aitoa, sillä siinä on harvoin kateutta.

Jokilaaksomme onkin eräänlainen ei toivottujen eläinten ja kasvien kahdeksan hehtaarin turva-alue, jossa on jo vuosikymmenten ajan saaneet kaikki kasvit ja eläimet olla rauhassa. Muutaman vuoden on vallannut alaa jättibalsami, joka Himalajalta tulleena ei kovin monen suosiossa ole. Meille sen toi Ympäristökeskus tai vastaava. Tämän selitän joskus pyynnöstä tai ehkä muutenkin.
Mutta balsamin, lupiinin, karhunkierron hyväksyjiäkin on, kuten me. Mutta niihin on ihastunut yksi maahanmuuttajaeläinkuntakin. Nimittäin mehiläiset. Varsinkin balsamissa on paljon kukkia ja niiden mesi on kukan muodon vuoksi mehiläiselle helppo saada.
Koko viime kesän jäljestin naapuriniitylle ilmestyneiden mehiläispesien ja -yhdyskuntien ihmisomistajaa. Ja viimein eilen tärppäsi, kun olisi luullut päin vastoin. Että mehiläiset ovat talviunilla tai -horroksessa, eivätkä ihmistä niitä kaipaa. Vaan nyt oli toisin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti