Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. helmikuuta 2015

Pitäisikö pelätä ilvestä?

päivis: Pihallamme Tuusulan Jokilaaksossa olemme nähneet ilveksen kolme kertaa. Ensimmäisen kerran syksyllä 2013, toisen viime syksynä ja kolmannen ilveshavainnon teimme eilen illalla.

Todennäköisesti ilves on pihallamme vieraillut muulloinkin. Eilisiltainenkin käynti olisi jäänyt huomaamatta, mutta osaomistuskoira-Niilo oli valppaana. Jostain se keksi, että ulkona liikkuu outo eläin ja säntäsi ikkunaan, josta se normaalisti ei seuraile pihan tapahtumia. Nyt se aivan parkui, kun ei päässyt ilveksen perään. Sen se taatusti olisi tehnyt, jos olisi saanut mennä ulos.

Ilves sen sijaan meni aivan rauhallisesti metsään, vaikka katselimme sen kulkua taskulampun kirkkaassa valossa.
Ilves ei näytä pelottavalta. Tämän kuvan on julkaissut netissä Kouvolan Sanomat.
Ilves on peto. Petona sitä ei sen sympaattisen ulkonäön vuoksi oikein osaa pitää, mutta netissa kuvailtiin muun muassa sitä, miten se tappaa jopa itseään suuremman kauriin tai peuran. Myöhemmin vähän pelkäsinkin, kun käytin Niiloa ulkona. Lauloin Hoosiannaa ja muuta asiayhteyteen sopivaa ja sopimatonta, jotta mahdollisesti jossain väijyvä ilves ymmärtäisi pysyä etäämmällä. En tiedä, olisiko laulustani ollut yhtään apua. Meillä saunakontissa on radio päällä 24/7 ja ääni kuuluu varmasti ilveksenkin korviin. Yhtään se ei silti eilenkään näyttänyt saunan kulmalta kulkenutta kissapetoa häiritsevän.

Netistä luin myös, että petohavainnoista toivotaan ilmoitettavan paikallisille petoyhteyshenkilöille. Sen teinkin. En siksi, että haluaisin jonkun tulevan pyssyineen väijymään ilvestä. Näin ei tapahdukaan. Petoyhteyshenkilö vastasi jo viestiini ja kertoi, että havainto kirjataan RKTL:n Tassu-arkistoon. Alueelta on talven aikana kuulemma tehty muitakin näkö- ja riistakamerahavaintoja ilveksestä.

Ei kommentteja: