Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. helmikuuta 2015

Ladulla kävelijät ja muut oman päänsä pitäjät

päivis: Kotitilamme poikki kulkee yksi Tuusulan kunnan hiihtoladuista. Hiihtäjiä liikkuu päivittäin, nyt kun taas on ollut lunta ja pakkasta. Tänään kulki muitakin: jalkaisin kolme tai neljä aikuista kuuden suurikokoisen koiran kanssa. Neljä tai viisi niistä kulki irrallaan.

Tiedän, että jotkut eivät voi ollenkaan sietää laduilla käveleviä. Myöskään koiran kanssa hiihtävät eivät kaikkien mielestä kuulu laduille. Itse ajattelen, että ehkä laduilla ei pitäisi kävellä, mutta puolestani suon koiran kulkevan remmissä hiihtäjän mukana. Koira tuskin latua kovin paljon tallaa pilalle, mutta ihmisen jalanjälki kylläkin.

Moni tuntuu ajattelevan, että kun muina vuodenaikoina on tottunut kulkemaan jotain tiettyä luontoreittiä pitkin, samaa pitää päästä kulkemaan talvellakin. Siis laduilla ilman suksia.

Tänään oikeastaan taisin vähän tuohtua näkemästäni. Mitähän ladulla mahdollisesti vastaan hiihdelleet lapset olisivat ajatelleet eteensä irrallaan tupsahtaneista koirista. Vaikka ne eivät vihaisilta näyttäneetkään, irrallaan kulkevina ne olisivat saattaneet pelottaa lapsia, kenties joitakin aikuisiakin.
Kuvan koira ei tallustele hiihtoladuilla eikä muutenkaan liity aiheeseen.
Mutta ehkä me ihmiset olemme niin täynnä omaa itseämme ja oletettua oikeuttamme tehdä niin kuin tahdomme. Muistan hyvin, kun asetuimme asumaan Tuusulanjoen varrelle, saimme pitkään vääntää joidenkin lähitienoon asukkaiden kanssa siitä, että emme suvaitse pihamme poikki kulkemista. Aika moni tuntui pitävän sitä oikeutenaan, koska he olivat aina ennenkin kulkeneet siitä. Meidän kodillamme tai kotirauhallamme ei näyttänyt heidän mielestään olevan minkäänlaista arvoa.

Nykyään pihamme poikki loikkivat vain kanit ja muut metsän eläimet. Ylimielisiä kulkijoita tapaamme enää harvoin. Ehkä laduilla kävelijöitäkin jonkun pitäisi kouluttaa. Ladulla jalkaisin kulkeminen ei kai sentään ole jokamiehenoikeus. Siihenkin joku joskus kehtasi vedota, kun ihmettelimme, miksi hän katsoo voivansa käyttää kotipihaamme kulkureittinään.

Ei kommentteja: