Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Vielä venäläisistä

päivis: Otsikko on tavallaan oikein, mutta myös väärin. Ikään kuin viittaan johonkin aikaisempaan kirjoitukseeni venäläisistä. En tosiasiassa ole kirjoittanut venäläisistä, vaan siitä, että radiossa ei juuri soiteta venäläistä musiikkia. Siitä kirjoituksesta sain muuten kommentin blogiin. Se on harvinaista herkkua. Kiitos kirjoittajalle.

Mutta venäläisistä voisin kyllä kirjoittaa nyt, varsinkin kun Thaimaan-matka pikkuhiljaa alkaa olla jo aika lähellä. Se taas tarkoittaa, että joutuu tai saa nähdä paljon venäläisiä. Venäläiset ovat lähes vallanneet Pattayan seudun tai ainakin osia siitä. Venäjän kieli kukoistaa paikkakunnalla niin, että joutuu jo miettimään, kumpi kieli on turistille hyödyllisempi, englanti vai venäjä. Turismin parissa työtään tekevät tuntuvat osaavan jo aika näppärästi palvella itänaapureitamme heidän omalla kielellään.

Mutta Thaimaasta on nyt kantautunut uutisia, jotka kertovat, että esimerkiksi juuri Pattayalla monet palvelut joko kituuttavat tai ovat kokonaan panneet pillit pussiin. Venäläisturistit ovat kaikonneet ruplan huonon arvostuksen takia. Euro sentään vielä jotenkin keikkuu siedettävissä lukemissa, mutta jo viimeksi kevättalvesta Thaimaassa ollessamme joissakin valuutanvaihtopisteissä ruplaa ei noteerattu ollenkaan.

Thaimaassa on ennenkin nähty luurangoiksi jääneitä rakennuksia,
kun rahoitus ei ole kantanut loppuun asti. Kuvan projekti on
viime kevään kuvanottohetken jälkeen edennyt jo niin pitkälle,
että ruplan kurssi tuskin sitä enää heilauttaa yhtään mihinkään.
Eikä tämä Seven Seas edes ole erityisesti venäläiskohde, kuten
moni muu rakennusprojekti Pattayalla on viime aikoina ollut.
Suomalaiset suhtautuvat Thaimaassa venäläisiin tori nurjasti. Nyt on helppo uskoa, että moni kiittelee ruplan huonoa kurssia ja venäläisten katoa. Voi olla, että jossain vaiheessa venäläisvihamielisyys paljastaa älyttömyytensä, kun suomalaisetkin huomaavat palvelujen harvenevan.

Vaarana myös on, että erityisesti venäläisten varaan lasketut uudet rakennusprojektit jäävät kesken, kun rahoitus hiipuu. On arvioitu, että venäläiset saattavat ensisijaisesti jopa suostua menettämään korkeatkin varausmaksunsa, jos ruplan kurssi ei tästä parane. Loppurahoituksen järjestäminen voi monelle käydä liian kalliiksi.

Tänään piti käydä kaupungissa (siis Helsingissä) ja samalla kävimme pitkästä aikaa Forumin Manhattanilla syömässä. Kun vielä asuimme Vallilassa, sinne tuli usein käveltyäkin viikonloppulounaalle. Nyt hyödynsimme Stockmannin asiakaskortin mahdollistamaa tunnin ilmaista pysäköintiä, jonka aikana hyvin ennätimme syömään. Sinä aikana kuulin kyllä monelta suunnalta venäjää, joten aivan kuralla Helsinkiin suuntautuva venäläisten matkailu ei vielä taida olla. Toisaalta pitää muistaa, että venäläiset ovat Suomessa suurin maahanmuuttajaryhmä. Ulkonäön perusteella on vähän paha mennä sanomaan, onko joku turisti vai Suomeen muuttanut ulkomaalainen.

Ei kommentteja: