Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 8. marraskuuta 2014

Talvea ihmettelemässä

päivis: Luonto näytti taas voimansa. Ajettiin eilen Jyväskylää kohti, kun lunta alkoi sataa taivaan täydeltä jossain Joutsan paikkeilla. Lunta oli tullut jo sitä ennenkin, mutta Keski-Suomessa sade oli lähes ennen kokematonta. Tuntui että edessä on seinä, jota kohti piti vain ajaa luottaen, että tie joka tapauksessa jatkuu. Niinhän se jatkuikin ja sadekin lakkasi jossain vaiheessa.

Niilolle lumi taisi olla pienoinen ihmetyksen paikka. Tai kuka tietää, miten hyvin se muistaa aikaisemmat talvensa. Joka tapauksessa se pomppi innoissaan lumessa, jota vähän paikasta riippuen oli viidestä ehkä viiteentoista senttiin.
Niilolle lumentulo kelpasi.
Lunta kai moni onkin jo odotellut. Yksi sun toinenkin tuntuu kärsivän kaamosmasennuksesta, jota syksyn ja alkutalven alakulo ja vetämättömyys ei kai sananmukaisesti ainakaan etelämpänä ole. Mutta vaikka aurinko etelässä joka päivä nouseekin, toisin kuin ihan pohjoisessa, varsinkin pilviset päivät tuntuvat siltä kuin auringosta ei olisi tietoakaan.

Itse en kuulu noihin kaamosmasentujiin, mutta muuten täytyy myöntää, että odotan taas kovasti Thaimaahan menoa. Siellä ei tarvitse arvailla, nouseeko aurinko vai ei. Paistetta riittää suunnilleen puolet vuorokaudesta. Toinen puolikas on pimeän aikaa.
Palokan Pappilanjoki voi kaamosmasentujan silmissä näyttää aika synkältä.
Etelään talvi ei vielä tullut. Jokilaaksossa meitä odotti yhtä syksyinen sää kuin lähtiessäkin. Palatessa ei voinut olla huomaamatta, että moni on aikaistanut jouluvalojen asentamista pitkin pihoja ja ikkunoihin. Joskus ennen taidettiin ajatella, että valojen aika on vasta kun joulun odotus alkaa virallisesti eli ensimmäisenä adventtina. Onkin hullua ajatella, että synkkiin pihoihin edes vähän valoa ja tunnelmaa tuovia koristevaloja voisi käyttää vasta sitten, kun aika moni paikka kylpee lumen valossa.

Ei kommentteja: