Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vapaus on vaaroja täynnä

jormas: Olen tehnyt elämästäni puolet päihdetyötä tavalla tai toisella. Toki olen tehnyt paljon muutakin. Kuten juonut kohtuuttomasti ja kulkenut laitapuolen polkuja muutenkin. Koen, että olen aina ollut omia polkuja kulkeva. Mutta niinhän me kaikki olemme.

Jotenkin alitajuntaisesti olen ajatellut, että ihmisten alkoholin käyttötottumusten muuttaminen aidosti ja vapaaehtoisesti hillitympään suuntaan onnistuu vain ennalta ehkäisevällä työllä ja valistuksella. Että ihminen tulisi järkiinsä.

Vaikka kieltolain aikaansaaminen ei aikoinaan ollutkaan ennalta ehkäisevää työtä, on sillä tietenkin alkoholin kulutusta hillitsevä vaikutuksensa, kuten kaikilla muillakin rajoituksilla. Jos siis viinaa ei myytäisi muualla kuin Dubaissa, niin suomalaiset eivät joisi niin paljon kuin nyt. Toki salapoltto, -kuljetus ja -kauppa kukoistaisivat, joiden johdosta vankilat täyttyisivät kaikesta laittomasta, alkoholin ympärillä tapahtuvasta laittomasta puuhastelusta. Mutta silti emme joisi niin paljon kuin nyt.

Minulle edellä mainitut raittiuspolut ja muutkin rajoitukset tuntuvat istuvan vuodesta vuoteen entistä huonommin. Ehkä ajatteluni vapauden suhteen on sukulaissielu sille, että voin pahoin, kun näen vapauteen tarkoitetun linnun häkissä, akvaariokalan, alati kytketyn koiran ja niin edelleen. Haluan kaikkien, eläintenkin kulkevan vapaana, vaikka vapaus on usein uhkia täynnä. Mutta se on aina vapauden väärti ja hinta.

Tällä hetkellä ajattelen alkoholista ja sen saamisen rajoituksista, että koska kannettu vesi ei kaivossa pysy, niin entäpä jos rajoituksia ei olisikaan viinan suhteen, jos se aiheuttaa kurjaa oloa ja kärsimystä lähinnä vain itselle. Toki murhetta juoppo jakaa joka tapauksessa ympäristöönsä. Poika äidilleen, puoliso puolisolleen ja lapsilleen ja niin edelleen. Mutta parisuhteesta voi lähteä, poikaan voi äiti pitää etäisyyttä. Jos jonnekin haluasin rajoituksia , niin raskaana oleville naisille, sillä minne lähtee lapsi kohdusta, jos äiti juo? Ei minnekään, vaan lapsi voi saada perintönä alkoholismin. Tosin jos äidillä on taipumusta alkoholismiin, saattaa siitä saada syntyvä lapsi geeneissä osansa, vaikka äiti ei joisikaan. Ja kun aikamme tutkimme, löytyy joku vaikuttava tekijä alkoholistin siemennesteestäkin.


Mutta mitä meille suomalaisille tapahtuisi, jos alkoholin saanti olisi entistä helpompaa ja entistä halvempaa? Joisiko tämä kansa itsensä hengiltä, vai tulisiko se alkoholin kyllästämänä viimein joskus järkiinsä, sillä "ruukku menee kaivolle kunnes särkyy"? Joka tapauksessa ilo viinan kanssa on keinotekoista hauskanpitoa, jota itsekin harrastin aikani. Viimein tulin järkiini ja en enää voinut hyväksyä itsessäni kaikkien puutteitteni joukossa myös sitä, että bensiiniäkin helpommin syttyvä, sinisellä liekillä palava neste kuuluu sisälleni.

Ei kommentteja: