Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Suomalaisia, venäläisiä, amerikkalaisia ja thaimaalaisia

Jormas: Selvästi huomaa katukuvassa, kun turistit ja fal(r)angit ylipäätään ovat vähentyneet. On ollut mukava tehdä huomioita milloin mistäkin. Suomalaiset tietty tapoineen ovat yksi sellainen. Osa kaipaa laillani suomalaisten yhteyttä ja osa ei. Sitä saa täällä kuitenkin ottaa itse kukin sopivina annoksina ja monessa paikassa. On sivistynyttä ja vähemmän sivistynyttä aina örveltäjiin saakka.

 
Sitten on niitä tai heitä, jotka eivät suomalaisia kaipaa tai ainakin sanovat niin. Ja ehkä näin onkin. Haluavat olla englanninkielineen jotain muuta tai eivät sitten mitään.

Kun Autraliakin on nyt hyväksynyt lakiinsa kolmannen sukupuolen, niin olisivatko nämä suomalaisuutta jemmassa pitävät sitten sukupuolineuraaliuden sijaan kansalaisuusneutraaleja?
Vai joko sellainen on keksitty? Mitä ja keitä ovat muukalaiset ja muukalaispassin omaavat?

Mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä ilmiö on, että sitä mukaa kuin venäläisiä on tänne tullut lisää, sitä mukaa karttuu thaimaalaisten venäjän kielen taito. Ja yhä useammin he huutelevat Päivikselle ja minulle venäjäksi. Olenkin kuumeisesti  pohtinut, kuinka ilmentäisin kansalaisuuttani vähintään sen verran, että eroittuisin itäisestä naapurikansastamme. Olen siis mieluummin suomalainen kuin en mitään tai minkään muun kansalainen. Sitä paitsi vaikka suomalainen ei pohjoismaalaisten matkaseurana olekaan kurssissa, saa Suomen kansalaisuudella monessa paikassa paremman palvelun kuin venäläisellä.

Kun uusi Thaikotimme valmistuu reippaan vuoden kuluttua, on meitä samalla asuntojemme keinohiekalla edustettuna osakeluettelon mukaan vain neljä asuntoa ja neljä kansalaisuutta. Thaimaa, Venäjä, USA ja me. Muut pääsevät "rannallemme" vain uimalla tai kahlaamalla. Tai vieraana.
Siinä sitten pienessä mittakaavassa parannamme maailmaa. Ehkä.

Mutta minä en naapureita hauku. En ainakaan usein enkä varsinkaan etukäteen. Sen varran on tullut maailmalla resuttua, Jenkkilässäkin, että jos pitäisi seuraksi Pattayan taivaan alle valita sama määrä amerikkalaisia tai venäläisiä, ottaisin venäläiset. Onko muuten jenkki yhtä leimaava sana kuin ryssä?

Ei kommentteja: