Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Ihmishenki ei ole rahanarvoista.....

Jormas: Ken aloittaa tämän lukemisen, toivoisin innostuksen riittävän loppuun saakka. Ja että sen jälkeen olisi aikaa pysähtyä toviksi ajattelemaan..... Ensin on uutisointi lehdestä, jossa surmansa on saanut huvieläin, eli ravihevonen.
Lainaus Kaleva: "Eläinlääkäri joutuu korvaamaan 230 000 euroa, koska kilpahevonen kuoli hoitovirheen takia. Pohjois-Savon käräjäoikeus päätti asiasta maanantaina. Lupaava 6-vuotias suomenhevosori, derbyvoittaja Valtraus sairastui ähkyyn Kiuruvedellä joulukuussa 2009. Se vietiin ensin paikalliselle hevosklinikalle, jossa eläinlääkäri hoiti sitä muun muassa tulehduskipulääkkeellä. Hevosen kunto huononi ja se vietiin Laukaan eläinsairaalaan. Siellä se kuoli samana iltana leikkauksesta huolimatta. Käräjäoikeuden mukaan eläinlääkäri oli menetellyt huolimattomasti antaessaan sille suositukseen nähden lähes kuusinkertaisen annoksen kipulääkettä. Huolimattomuus oli syy-yhteydessä kuolemaan. Hevosen arvoksi oikeus katsoi 250 000 euroa. Vakuutusyhtiö oli korvannut omistajakaksikolle 20 000 euroa, joten loppu jäi eläinlääkärin maksettavaksi."
Aikoinaan luin uutisen, jossa noin 820 000 euron tuomio oli tullut vertaisverkkopalvelun ylläpidosta. Summa pisti ajattelemaan onko se mitenkään pohdittu loppuun saakka. Muistelen, että tuomio olisi liittynyt jotenkin musiikin kopioimiseen. Koko kopioinnissa on sellainen merkillinen puoli, jota en ymmärrä. Musiikintekijät saavat laittaa nettiin musiikkia ilmaiseksi, mutta muut eivät saa ottaa sitä itsellekään käyttöön ilman maksua.

Mutta mitä sitten kansalainen saa maksettavaa, jos aiheuttaa toiselle kansalaiselle elinikäiset vammat tai kuoleman? Työntekijän henki näyttää olevan poikkeuksellisen halpa suomalaisessa oikeuskäytännössä.
Lainaus Helsingin Sanomat: "Maarakennusyhtiö Lemminkäinen Infra tuomittiin keskiviikkona 30 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön työntekijä kuoli kesällä 2009 pudottuaan kalliolta noin viisitoista metriä. Työmaapäällikölle käräjäoikeus määräsi 2 250 euron sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi, että päällikkö syyllistyi huolimattomuuteen työmaakoneen siirrossa. Työmaakonetta siirtäneelle työntekijälle käräjäoikeus määräsi vajaan 500 euron sakot. Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan valtiolle erilaisia korvauksia noin 1 700 euroa."
Lainaus Editex: "Sakot kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta Lempäälässä - elementtinippujen purkuohjeet puuttuivat (9.2.2012 8:02) Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Virroilla toimineen pressuhalleja toimittaneen yrityksen toimitusjohtajan 50 päiväsakon eli 300 €:n ja tuotantopäällikön 40 päiväsakon eli 240 €:n sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Hallin asennustöitä tehneen yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakon eli 960 €:n sakkoihin niinikään työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta."
Lainaus Editex: "Kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta sakkotuomiot (7.11.2011 7:41)Pohjanmaan käräjäoikeus on 28.10.2011 tuominnut Finn-Power Oy:n tuotekehitysjohtajan ja tutkimuskeskuksen päällikön molemmat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta tapauksesta, jossa työntekijä oli jäänyt nopeasti liikkuvan koordinaattipöydän ja rakenteilla olevan koneen rungon väliin puristuksiin. Kuolemantuottamusta koskeva syyte hylättiin"

Ei kommentteja: