Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 4. helmikuuta 2014

Pöljä päivä ja tautinen juttu

päivis: Hiihtäjä Matti Heikkinen on lausahduksellaan pöljästä päivästä päässyt otsikoihin. Ehkä sana pöljä tulee uudistettuna puheeseemme, kuten Timo Soinin vaalivoittoa kuvaava toteamus jytkystä. Kaikki alkoi sen jälkeen olla jonkin sortin jytkyä, nyt siis ehkä pöljää.

Pöljän kaunis asemarakennus on tiettävästi jo
purettu. Tuskin junatkaan enää pysähtyvät asemalla.
Pöljä on kylä Siilinjärven pohjoislaidalla. Se tarkoittaa myös tyhmää tai hölmöä. Mutta Heikkiselle pöljä päivä on sellainen, kun kaikki onnistuu selittämättömällä tavalla. Uutinen ei tosin kerro, ulottuuko onnistuminen muuhunkin kuin latutouhuihin. Olisi tietysti mukavaa, ainakin työnantajan mielestä, jos pöljän päivän voisi saavuttaa omissa palkkatyön askareissaan. Työstä tuo Heikkisen harrastama urheilukin tietysti käy.

Muistan vuosien takaa tutun, joka käytti niin usein puheessaan sanaa tautinen, että häntä lopulta alettiin kutsua, ainakin selän takana, Tautiseksi. Ymmärsin, että joku tautinen asia voi olla sekä hyvä että huono. Tautinen on synonyymi sairaalle, jota nykyään käytetään enemmän. Joku asia on sairaan hyvä. Varmaan sairaan huonokin.

Tänään kuulin myös lyhenteen, jonka suunnilleen kaikki radiojuontajan mielestä tuntevatkin. Minä en tuntenut, mutta nyt tiedän, jos joku sanoo tai kirjoittaa vaikka tekstariin ASAP, että se tarkoittaa "as soon as possible". Ja suomennettuna "niin pian kuin mahdollista". Tiedän, että noita lyhenteitä on muitakin, joiden käytön varsinkin nuorempi väki hallitsee, mutta ainakaan minä en. Olen sitä paitsi ilmaisujen pitempien versioiden kannalla. Jos vaikka joudun editoimaan jonkun tekstiä, jossa lukee mm. niin melko sataprosenttisella varmuudella korjaan sen muotoon muun muassa. Enkä oikein hyväksy sitäkään, jos lauseeseen laiteteen sana esimerkiksi muotoon esim.

Ei kommentteja: