Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 31. tammikuuta 2014

Jo liikaakin lämpöä

päivis: Tänään tuli laitettua erehdyksessä liikaa puita takkaan. Sisälämpömittari näytti 29 astetta. Piti avata ikkunoita ilmaa viilentääksemme. Ei siis ole Merikonttikodissa kylmä. Sitähän moni säännöllisesti meiltä kyselee. Ihmisten on ilmeisesti vaikea mieltää, että teräsrungon sisällä on normaali lämpöeristys. Terästähän laivatkin ovat, mutta niissäkin tarkenee, ainakin yleensä. Sen tietävät kaikki talvipakkasilla Ruotsiin tai Tallinnaan risteilleet.

Lämmittämisen sijaan siis viilennämme nyt kotiamme. Ulkona on pakkasta enää vaivaiset 12 astetta, joten mitään kylmää puhuria ikkunoista ei tule.

Ulkomuodoltaan leipä, jonka kone tekee, ei
aina ole kovin mairittelevan näköinen.
Oikeastaan minun piti kehua taas leipomataitojani leipäkoneella. Laitehankinta joitakin vuosia sitten ei vieläkään ole osoittautunut turhaksi. Jonkin aikaa se seisoi Mäkelänkadulla varastossa, mutta sen sieltä haettuani meillä on ollut leiväntuoksuinen koti ainakin muutaman kerran. Viimeisin leipomukseni oli ohraleipä, jossa on lisukkeena sesamin ja auringonkukan siemeniä. Tällä kertaa leipä jopa kohosi hienosti. Leipäkoneen leipä ei silti koskaan vedä ulkonäössään vertoja käsin leivotulle. Mutta mitä se haittaa. Minusta on mukava leipoa, kun aineet vain lisätään leipäkoneen vuokaan. Kone hoitaa kaikki muut työvaiheet.

Niilon allergiaepäilyn takia myös koiranruoanlaittoon on tullut uusi ulottuvuus. Niilo sai syödä pari kuukautta vain apteekista saatavia allergianappuloita. Nyt on päästy vaiheeseen, jossa voidaan kokeilla yhtä uutta ruoka-ainetta. Päätimme, että se saa olla kana. Siis kauppaan ja maustamatonta broilerifilettä ostamaan. Ensimmäiset broilerit keitin Niilolla ja tarjosin nappuloiden seassa. Ruoka tuntui maistuvan paremmin kuin koskaan. Lisäksi se saa nyt kanachipsejä, kuivattuja kananlihapalasia. Ne ovat lähinnä koulutusmakupaloja. Kerran päivässä se saa myös kuivatun kanafileen. Ovat varmaan kaikki vähän eri makuisia.

Kun keitetyt broileripalat alkoivat loppua, ostin ison palan broilerin arkifilettä. En tiedä, mitä arkista siinä oli. Se oli kuitenkin laputettu 30 prosenttia halvemmaksi, mutta arvelin sen kelpaavan hyvin koiralle, kun varmaan kelpaa edelleen ihmisellekin. Puolet tuosta fileköntistä on nyt pieninä palasina uunissa pellillä kuivamassa 70 asteessa. Laitoin ne sen verran aikaisin uuniin, että joudun varmaan heräämään yöllä ottamaan broilerit pois uunista. Jos olisin laittanut myöhemmin, niitä olisi varmaan voinut pitää turvallisesti aamuun saakka. Mutta olen niin hätäinen, varsinkin kun on joku uusi juttu tekeillä. Kiertoilmauunissa uunin luukku saa olla koko ajan kiinni. Jos olisi tavallinen uuni, kuivattaminen on parempi tehdä niin, että uunin luukku on vähän raollaan. Näin vinkkasi eläinlääkäri.

Ei kommentteja: