Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Merikonttirakentajat tutkimuskohteena

päivis: Merikonttikotien rakentaminen on poikinut monenlaisia kontakteja ja yhteydenottoja. Niistä yksi viimeisimmistä on Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä, jonka ISAT-kesäkoulun kurssin seminaarityön aiheena on konttiasuminen ja sen tarkastelu kestävän kehityksen näkökulmasta. Opiskelijaryhmä koostuu muotoilun, liiketalouden ja ympäristöteknologian opiskelijoista.

Opiskelijat toteavat projektinsa johdannossa, että tavoitteena on laadukas raportti, jonka luvataan antavat uutta näkökulmaa myös meille, tuleville Duokodin asukkaille.

Kieltämättä opiskelijoiden esittämät kysymykset, jotka tulivat tänään sähköpostitse, vaativat ajattelemaan merikonttikodin rakentamista erityisesti ympäristönäkökulmasta. Sitähän meille on edustanut konttien kierrättäminen. Ei ole viisasta jättää niitä ruostumaan ja romuttumaan satamiin, kun niille kaikille ei tuontivoittoisessa maassa kuitenkaan ole uutta merimatkaa tiedossa.

Toiseksi ympäristönäkökulmaksi nimeäisin veden säästön, kun merikonttiin sijoitetaan oma vesi- ja harmaavesisäiliö. Jos se liitettäisiin kunnallistekniikkaan, mikä tietysti on ihan mahdollista, asukkaan tuskin tulisi säännösteltyä veden käyttöä, kuten meidän kohdallamme tulee tapahtumaan. Tuhannen litran riittäminen kahden hengen taloudessa 3-4 viikkoa on minusta aika hyvä saavutus. Vain juoma- ja ruokaveden tuomme muilla astioilla. Luku perustuu sosiaalikontin vastaavan kokoisen vesisäiliön tuomaan kokemukseen nyt jo lähes kahden vuoden ajalta.

Tässä viimeistellään Duokodin toisen
korkean ikkunan karmien maalausta.

Joihinkin kysymyksiin oli jo hankalampi vastata. Kysyttiin esimerkiksi, onko konttirakentamisella hyviä tai huonoja vaikutuksia suomalaiseen arkkitehtuuriin. Sitä jäin miettimään. En oikein uskalla ennustaa, minkälaisen suosion merikonttikodit Asuntomessuilla olonsa jälkeen saavat. Tuskin niitä kuitenkaan niin runsain määrin rakennetaan, että muuttaisivat koko suomalaisen arkkitehtuurin suuntaa huonontamalla tai parantamalla sitä. Mukavaa tietysti olisi, jos asia innostaisi muitakin kuin meitä.

Elämän tähden ry:n Duokoti ja Järvenpäähän menevä Sinkkukoti ovat pilotteja, joita varmasti voidaan jatkossa kehittää monin eri tavoin. Arkkitehtuurin suhteen voi tietysti toivoa, että suunnittelijat paneutuvat kontin aukotuksiin eli ikkunoihin ja oviin. Ajattelematon suunnittelu voi pilata koko hienon idean. Meidän Duokotimme parhaina kohtina pidän kuvassakin näkyvää korkeaa ikkunaa, joita on kaksi ja myös kolme ulko-ovea ovat ikkunalasia. Ehkä parasta on kuitenkin koko päädyn kokoinen, kolmesta palasta koottu ikkuna. Pitää varmaan laittaa peukut pystyyn, että kaikki lasipinnat säilyvät ehjinä matkalla Vihdistä Hyvinkäälle ja messujen jälkeen Jokilaaksoon.
 

Ei kommentteja: