Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Juhannuksen onnettomuustilastot

päivis: Juhannuksena kerätään tilastoja, montako uhria keskikesän juhla on vaatinut. Tilaston kehitystä voi juhannuksen edetessä seurata radion ja TV:n uutisista sekä netistä. Maanantaina sanomalehdet julkistavat loppusaldon.

Tilastoissa ei oteta lainkaan huomioon, että mökkirantaan hukkunut mummo saattaa käydä joka ikisenä kesäpäivänä uimassa, mutta kohtalokas sairaskohtaus sattuu juuri jussina. Myös kolarissa menehtynyt voi olla tutulla työmatkallaan, eikä onnettomuudella tarvitse olla mitään tekemistä juhannuksen vieton tai ruuhkien kanssa. Vain ajankohta sattuu osumaan kesän riehakkaimman juhlan aikaan.

Tietysti osa kuolemaan johtaneista tai muuten vain ikävistä onnettomuuksista liittyy juhannuksen juhlintaan ja nimenomaan siihen, että ihmiset juovat enemmän kuin muina viikonloppuina. Juhla työllistää poliisia todennäköisesti tavanomaista viikonvaihdetta enemmän ja ainakin tänä juhannuksena poliisi julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, miten ihmisten tulisi toimia, että poliisia ei tarvitsisi kutsua paikalle. Kevennyksenä poliisit julkaisivat juhannustaian, jonka mukaan "se joka nousee juhannuksena veneessä seisomaan, näkee rannalla tulevan leskensä".

Riossa on karnevaalimeininkiä muulloinkin
kuin karnevaalien aikaan.
Suomalainen juhannuksen ajan onnettomuuksien tilastointi ei ole mitenkään ainutlaatuinen ilmiö. Muistan joskus kuulleeni, että Brasiliassa Rion karnevaalien aikana sattuneita ikävyyksiä uutisoidaan ja tilastoidaan samalla tavalla. Silloin aiheesta kertonut totesi, että suuressa väkijoukossa voi sattua ihan mitä vain, oli sitten karnevaali tai ei. Ja Riossa yleensä väkeä riittää.

Onnettomuuksien korostamisen taustalla voi tietysti olla jonkinlainen sanaton sopimus. Kun ikävyydet yhdistetään vuotuisjuhlaan, toivotaan, että ihmiset ottaisivat opikseen ja käyttäytyisivät vuoden kuluttua niin, ettei vastaavaa tapahtuisi.

Ei kommentteja: