Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kuva voi vääristää totuutta

päivis: Harhauduin toissapäivänä aiheesta, jonka otsikko viittasi valokuvalla harhauttamiseen. Innostuin kirjoittamaan talojen värityksestä. Aihe jäi kuitenkin pyörimään mieleen, joten jatkan vähän kuvan avulla valehtelemisesta tai ainakin hämäämisestä.

Tämä kuva ei valehtele. Siinä meren rannalla
suomalainen Pirkko saa varpaankyntensä
kuntoon ennen alkavaa kotimaan matkaa.
En väitä, että kaikenlainen photoshoppaus olisi totuuden vääristelyä. Sen avullahan voi esimerkiksi tehdä taidekuvia. Koska itse en ole valokuvaukseen liittyvien tekniikoiden ystävä, en myöskään innostu aiheesta. Myönnän, että joskus olen esimerkiksi jonkun ottamani kuvan jyrkkyyksiä tasoitellut tietokoneen kuvaohjelmalla tai vaalentanut liian tummalta näyttävää kuvaa, mutta harvemmin.

Valokuvaajat, ja heistä erityisesti henkilökuvausta harrastavat, ovat varmaan ikiajat käsitelleet ihmisten kasvoja niin, että ne näyttävät kuvassa paremmalta kuin luonnossa. Tietokone on oletettavasti tehnyt asian huomattavasti helpommaksi. Täällä Thaimaassa ihmiset käyvät valokuvaajalla jonkun merkkipäivän kunniaksi ja siellä vasta hienoa jälkeä syntyykin. Ei riitä, että asiakas asettuu kameran eteen omissa kamppeissaan. Hänet myös näytetään puettavan hienoihin juhla-asuihin. Ja voi sitä vuosikymmenten katoamista, mikä ammattilaiskuvaajan jäljiltä tapahtuukaan. Vanhemmasta falangimiehestäkin tulee nuoren morsiamensa rinnalla ihan teinipoika, kun photoshoppaus osuu nappiin. Ehkä se hivelee sulhoa. Totuuden kanssa niillä kuvilla ei ole kauheasti tekemistä.

Taidettiin elää -70- tai -80-lukua, kun Jyväskylässä vaikutti naispoliitikko, joka ei vaalimainoskuviensa perusteella koskaan vanhentunut. Aina kuvissa hymyili samanikäiseltä näyttävä kaunotar. Koska silloin ei vielä puhuttu photoshoppauksesta eikä juuri muutenkaan valokuvien käsittelystä, kansa tuumasi, että kyseinen ehdokas laittaa kerta toisensa jälkeen mainoksiinsa  nuoruusvuosinaan otattamiaan kuvia.

Asuntokaupojen yhteydessä saatetaan myytävästä kodista tehdä houkuttelevamman näköinen, kun myynti-ilmoitusta varten otetaan kuvia sopivista kuvakulmista. Samoin hotellien kuvatarjonta on yleensä paikkaa mairitteleva. Niitä on nyt tullut jokunen selattua, kun suuntana on ensi viikolla Singapore. Varasimme sieltä neljäksi ensimmäiseksi yöksi huoneen hotellista, josta moni arvion kirjoittanut toteaa huoneiden olevan tosi pieniä. Kuvistahan sellaiset asiat eivät useinkaan käy ilmi. Kuvakulma ratkaisee.

Ei kommentteja: