Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. helmikuuta 2013

Sosiaalikontti jää vaikka merikonttikoti tuleekin

päivis: Kahteen merikonttiin rakennettavasta Duokodista tulee melkein niin kuin mikä pienkoti tahansa. Siinä on keittiö, olohuone, makuuhuone ja työhuone. Jonkinlaista vaatehuonettakin on tiedossa. Nämä kaikki tosin ovat yhtä yhtenäistä tilaa ilman väliseiniä. Seinän takana on vain kylppäri. Rinnakkain olevissa pitkissä konteissa on tietysti pitkää seinäpintaa, mutta kummassakin on reilun kokoinen aukko, joka tekee kodista avaranoloisen.

Kylppäriä on viime päivät mietitty kovasti ja yksi käsittämätön havainto on ollut, ettei mistään rakennustarvikeliikkeestä näytä löytyvän vaihtoehtoja seinälaatoille. Ennen vanhaan monet kylppärit verhoiltiin muovimattoa ohuemmalla, mutta tapettia paksummalla seinämateriaalilla. Ne nyt olivat mitä olivat, mutta luulisi, että niistäkin olisi innostuttu kehittämään nykyaikaisia versioita. Mutta eipä vain ole.

Toinen ihmetys on olleet muovimatot. Kaikissa liikkeissä niitä ei enää edes ole. On vain pieniä näytepaloja, joista pitäisi osata valita ja sen jälkeen tilata haluamansa määrä mattoa. En yhtään ihmettele, että muovimattojen käyttö on kokenut inflaation. Muuksi sitä ei kai voi nimittää. Mattomallit ovat sitä paitsi aika omituisia. En ymmärrä, miksi muovimaton pitää näyttää parketilta tai laminaatilta tai joltain epämääräiseltä laatalta. Miksi muovimattoja ei voi suunnitella näyttämään joltain ihan omanlaiseltaan? Tänään tosin iskimme silmämme ehkä Lontoon katuja esittävään katukarttamuovimattoon. Päätimme kuitenkin nukkua yön yli ennen kuin teemme päätöksen. Valkopohjainen matto ei ole ollenkaan sitä, mitä alkuun lattialle on ajateltu laittaa.

Olemme taipumassa ajatukseen, ettei Duokotiin tule pesutornia, vaikka sille onkin paikka varattuna kylppäristä. Pesutornin puuttuminen tekisi tilan tietysti vähän väljemmäksi, ja kun meillä jo nyt on testattu puolitoista vuotta sosiaalikonttia ja sen pesutornia, olisi vähän harmi jättää se vaille käyttöä. Ei ole ollenkaan hankalaa hoitaa pyykinpesua erillisessä rakennuksessa. Edelleenkin aika moni käyttää kerrostalon pyykkitupaa sen sijaan, että kotona kylppärissä olisi pesukone. Vanhojen talojen kylppärit ovat sitä paitsi usein niin pieniä, ettei niissä edes ole tilaa ylimääräisille laitteille.

Olemme muuten pitäneet tiukasti kiinni siitä, että sosiaalikontin pesuaineet ovat biohajoavia. Sitä ne ovat aina hiushoitoaineita myöten. Yhden käytännön ongelman olen tästä periaatteesta kiinni pitämisestä löytänyt: kaikki pyykit eivät näytä tulevan niin puhtaiksi kuin toivoisi. Siihen on tietysti ratkaisu: sappisaippua. Mutta kun ei sekään aina tunnu tehoavan. Jotkut liat eivät ilmeisesti lähde puhtaaksi muuten kuin räjäyttämällä ja sehän taitaa olla vain sanonta.
 

Ei kommentteja: