Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Henkilötietolaki ja henkilörekisteri

jormas. Lehdessä oli pari päivää sitten juttu, että saako joku lainata toisen tekstiä netistä julkaisutarkoituksessa ja niin edelleen. Elämän aiheesta oli nostanut joku turhantapainen julkkis tai julkimo. Taisi olla Julkisen sanan neovosto, joka lausui asiasta, että kyllä saa lainata.

Vaikka tämä ei asiaan ainakaan suoraan liity, jäin pohtimaan muun muassa Facebookia ja sinne ihmisten keräämiä tietoja kavereistaan ynnä muista tutuista ja tuntemattomista. Meillä nimittäin on henkilötietolaki, joka sanoo aika kattavasti henkilörekisterin pitämisestä, sen lainalaisuuksista sekä vastuista. Se sanoo muun muassa, että jos valvot nauhoittavien kameroiden avulla vuokratalosi pihaa, pidät henkilörekisteriä, jolloin sinun on tehtävä tästä asianmukainen ilmoitus rekisterinpitäjineen.

Vaan miten tosiaan lienee minun Facebook osoitteistoni ja tiedostoni ystävieni harrastuksineen ja mitä kaikkea siellä voikaan omassa rekisterissäni olla. Näihin tiedostoihin voi nimittäin määrätyin edellytyksin olla mahdollisuus myös muilla, josta esimerkkinä on kotisivuilleni tai näyttöruudulleni silloin tällöin, vaikkakin automaatin ilmoittamat vinkit, että tunnetko näitä ja niin edelleen.
Ja vaikka muut eivät tietoihin käsiksi pääsisikään, niin pidänkö henkilötietolain mukaista rekisteriä ystävistäni ja tutuistani, sillä ne ovat, kuten aiemmin mainitsin, muidenkin käytettävissä kuin minun. Ne siis eivät ole vain henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja osoitteistoja, vaan paljon muuta. Luulenpa, että joku myy tämän kautta keräämiään tietonippuja myös kohdennettuuun markkinointi- tai mainostarkoitukseen.

Minä siis luulen, että kyseessä on henkilrekisterin pitäminen, mutta siihen soppaan ei moni varsinkaaan virkansa puolesta halua näppejään laittaa, sillä siinä saattaisi olla suota tervottavaksi tulevillekin sukupolville.

Sinälläänhän asia taitaa olla kuitenkin aivan yhtä järjetön kuin oikeuden päätös uusista kunnallisvaaleista siksi, että ääniä on saattanut olla laskemassa ehdokas tai hänen sukulaisensa. Jääviys on tottakai, sen ymmärrän, mutta miksei lasketa äänet uudelleen taatusti jäävittömien toimesta, sillä äänestysliputhan on kuitenkin lainkin velvoittamana pidettävä tallessa?

Ei kommentteja: