Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 1. helmikuuta 2013

Onko se nyt niin vaikeaa olla ilman alkoholia?

päivis: Tipaton tammikuu päättyi, kun kalenteri kääntyi helmikuun puolelle. Yllätyin muutamista lehtijutuista, joista kävi ilmi, että tammikuun päättyminen suorastaan kannustaa ihmisiä juomaan. Asialla oikein rehvastellaan.

Päivän Hesarissakin helmikuuhun oli valmistauduttu jutulla, jonka ingresissä todetaan, että "ainoa tyylikäs tapa lopettaa tipaton on ranskalaistyylinen iltapäivähiprakka". Ajatus on napattu jääkiekkovalmentaja Pentti Matikaiselta, jonka on kerrottu ehdottaneen suomalaisille eurooppalaistyylistä iltapäivätissuttelua.

Toimittaja on kierrellyt Helsingin pintapaikkoja, joissa hän melko huonolla menestyksellä yrittää tissutella. Juomaa kyllä on tarjolla, mutta ei onneksi juurikaan kaltaistaan seuraa. Jossain testaajaa ärsyttää aterimien kolina. Alkometriin puhalletut lukemat kuitenkin nousevat.

En oikein ymmärrä mitä tarkoitusta tuokin lähes tabloid-aukeaman pituinen juttu palvelee. Ymmärrän, ettei alkoholinkaan suhteen aina tarvitse olla niin tiukkapipoinen, mutta ainakin tämä juttu näyttää vain kannustavan kokeilemaan jotain vastaavaa. Hiprakassa olevat ihmiset eivät sitä paitsi ole kovin hauskoja, vaikka itse ehkä niin kuvittelevat. Seuraava vaihe ei ole yhtään sen parempi. Lopettaessaan tissuttelunsa kirjoittaja kertoo puhaltaneensa 0,76 promillea. Humala on turruttanut. Enää ei taideta olla edes eurooppalaisittain pikkuhiprakassa.

On tietysti hyvä, että alkoholia käyttävät ihmiset pitävät edes kuukauden verran paussia, mutta tuskin tipaton silti ongelmakäyttäjiä pysäyttää. Vaikka jotkut niin ehkä kuvittelevat. Kuuntelin joku aika sitten radiosta toimittajan kannustavaa vaahtoamista, miten runsaasti alkoholia käyttävän kannattaisi aina vähitellen pidentää juomaväliä. Puhe tuli naiselta naiselle. Viikossa kohenee terveys. Jossain kohtaa painokin saattaa pudota. Ulkonäkö kohenee, mutta mikä kauheinta: toimittaja oli sitä mieltä, että kun malttaa olla, olisikohan ollut jotain kolme kuukautta juomatta, voi jo onnistua hankkiutumaan raskaaksi. On aika vastuutonta kannustaa päihdeongelmaista naista lapsen tekoon. Eiköhän raskausajan alkoholin käytän vakavista haitoista ole ihan tarpeeksi tietoa tarjolla.

Ei kommentteja: