Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 25. helmikuuta 2013

Muistui mieleen kasvihuone

päivis: Vanha kaveri lähetti sähköpostia Jyväskylässä aloittavasta kaupunkiviljelykerhosta. Oli pitänyt tallessa pari ikivanhaa ottamaani kuvaa, jotka muinoin julkaistiin jossain puutarha-alan lehdessä. En millään meinannut muistaa, että olen ne edes ottanut, mutta muistin sitten kun muistuteltiin.

Niinhän me tosiaan osuuskunta Suunnitteluverkko A4:n vuosien aikana teimme: kirjoitimme juttuja, teimme töitä ekologisten konttorien eteen ja suunnittelimme muun muassa esitteitä. Varmaan mainioin niistä oli Saaristokaupunginosa Säynätsalon matkailuesite. Arkkitehti- ja insinöörihommiakin A4 teki. Jokainen pääsi toteuttamaan niitä asioita, joita osasi ja halusi. Mutta historiaa on sekin lafka.

Tämän kuvan oton jälkeenkin on tullut vielä paljon lunta,
mutta edelleen kasvihuone näyttäisi olevan kunnossa.
Oma kasvihuone tuli sähköposteilusta mieleen. Mehän vielä lämmittelemme huhtikuussa Thaimaassa ja Singaporessa, kun kasvihuonetta pitäisi olla jo täyttä häkää valmistamassa alkavaa kasvukautta varten. Onneksi on tietysti olemassa ammattilaisten valmiiksi kasvattamia taimia, jotka pitää vain istuttaa kasvihuoneeseen. Tosin viime vuonna ainakin tomaatin taimet pääsivät tilapäisesti loppumaan. Ehkä on hyvä, ettemme olekaan liian ajoissa asialla, sillä viime keväänähän onnistuimme palelluttamaan joukon taimia. Opimme kantapään kautta, että taimia ei kannata jättää ulkosalle, jos yöksi on tiedossa hallaa.

Kasvihuonetta rakentaessamme mietimme, miten pitäisi suhtautua rakennuksen katolle satavaan lumeen. Saimme monenlaisia neuvoja: ei tarvitse tehdä mitään, pitää luoda lumet pois katolta ja kannattaa laittaa pressu katolle, jotta lumi luistaa omia aikojaan maahan. Valitsimme keskimmäisen neuvon eli lumet on hellävaraisesti luotu katolta alas tai ehkä liu'uttaminen on paremmin asiaa kuvaava termi. Vielä ei voi tietää, onko lumi tehnyt kasvihuoneeseen vaurioita, mutta eiköhän sekin selviä keväällä.

Ei kommentteja: