Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 8. tammikuuta 2013

Hidas journalismi

päivis: Ylen TV-uutisissa kerrottiin äsken hitaasta journalismista ikään kuin uutena ilmiönä. En täysin päässyt jyvälle, mitä kaikkea hienoa se pitää sisällään, mutta ainakin hidas journalismi tuntuu liputtavan pitkien artikkelien puolesta. Tekstien, joiden lukemiseen pitää syventyä. Asiaan kuuluu myös vastustaa netissä olevia klikkauksia, joiden takaa ei sitten kuitenkaan löydy juuri mitään älynystyröitä aktivoivaa. Koska en ollut television äärellä näkemässä, en tässä oikein osaa raportoida, minkälaisista klikkailuista tarkalleen oli kyse.

Hitaan journalismin yksi piirre lienee myös se, että sellaista harrastaa henkilö/toimittaja, joka syventyy asiaansa.

Kaneista olen itse kirjoittanut huomattavasti enemmän kuin mitä blogimme
perusteella voisi päätellä. Voisiko sitä kutsua hitaaksi kanijournalismiksi?
Jostain syystä heräsi epäilys, että vaikka asia uutisoitiin nyt, kyse ei ole ihan tässä ja nyt syntyneestä ilmiöstä. Eikä olekaan. Google paljasti taas, että aiheesta on pölisty jo vuosia. Ainakin vuodesta 2009 alkaen, varmaan jo aikaisemminkin. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kai hitaalta journalismilta on kuulunutkin mennä aikaa, että se viimein saavuttaisi uutiskynnyksen.

Voin hyvin uskoa, että ilmiö löytää kannattajansa. Kyllä minuakin ilahduttaa enemmän hyvin laadittu lehtikirjoitus kuin joku twitter-möläytys. Vaan enhän tiedä kummastakaan ääripäästä juuri mitään. Kai twitterissäkin on oma viehätyksensä, eivät kai ihmiset kaikkialla maailmassa sitä muuten niin innolla harrastaisi. Joskus kyllä tuntuu, että joku kaunis päivä nähdään keisarin uudet vaatteet -ilmiö ja joku viaton "lapsi" paljastaa, että täyttä soopaa koko homma.

Blogin kirjoittaminen taitaa olla aika kaukana hitaasta journalismista. Näissähän loikitaan aiheesta toiseen. Ainakin meillä. On tietysti niitäkin bloggareita, jotka tiukasti kirjoittavat aina samasta aiheesta. Muodista esimerkiksi. Sen jo luulisi täyttävän hitaan journalismin kriteerit, kun kirjoittaja tasan varmasti syventyy asiaansa. Näin ainakin luulen. Harvemmin tulee luettua muotiblogeja. Ihailen kyllä sitä, että tietää tai ainakin osaa sanoa päivästä toiseen jotain uutta yhdestä ja samasta aihepiiristä. Itsellä se on jäänyt yritykseksi.

Ei kommentteja: