Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 30. lokakuuta 2012

Porsaitako olemme kaikki?

jormas: Joku päivä sitten kirjoitin, että palaan jäteasiaan myöhemmin, kun itsestä tuntuu, että on sen aika. Nyt on sen aika, joten asiaa lyhyesti.
Thaimaassa käy vuosittain 20 miljoonaa turistia. Jos jokainen turisti virtsaa mereen lomansa aikana litran, tekee se 20 miljoonaan litraa. Tiedän, tiedän, että näin ei ole asian laita, sillä joku ei tee tarpeitaan veteen lainkaan, vaan on oppinut niin sanotusti sisäsiistiksi ja käyttää niihin tarpeisiin varta vasten tehtyjä tiloja. Tietämättömillekin tiloihin on opastus, joissa useinmiten lukee toilet tai wc. Lukutaidottomia autetaan siten, että usein opasteissa on myös miehen ja naisen kuvat. Tämä on hyödyksi silloin, kun on vaikeuksia löytää oman sukupuolen toilettia. Suomeksi sanottuna itsekkäille ääliöille tästäkään ei ole mitään apua.
Sillä on olemassa varsinaisia sikoja, jotka eivät uimarannalla rantatuolissa varjon alla istuessaan käy vedessä minkään muun vuoksi kuin tyhjentääkseen sinne kusilastinsa. Ei ehkä tee sioille oikeitta nimittää näitä oman elämänsä sankareita sioiksi, sillä nekään eivät taida tehdä tarpeitaan veteen, jossa piehtaroivat itse.
Muttta jatketaan aiheesta vielä vähän. Kuten aiemmin kirjoitin, pääsääntöisesti kaikki sadevesi menee Thaimaassa, kuten ilmeisesti vähän joka puolella palloa sellaisenaan erilaisia joen- tai muita vesiuomia pitkin mereen. Jos siis ne, jotka eivät tee tarpeitaan mereen, roskaavat muuten lomansa aikana parin litran tilavuudeen verran heittämällä muovipulloja, jäätelöpapereita mehutölkkejä ja niin edelleen kadun varsille, josta ne ajautuvat sateiden mukana mereen, koska pääosin edelle mainitut turistit ovat merten rannoilla, on meidän jätemäärämme vesistölle melkoinen.

Tätä ei tarvitse lukijoiden laskea itse, vaan teen sen puolestanne. Jos 20 miljoonaa turistia likaa vettä lomansa aikana kahden litran tilavuuden verran, tekee se 40 miljoonaa litraa kusta ja muuta jätettä vuodessa. Paljonko se sitten on kansankielellä?
Yksi kuutio on tuhat litraa, joita niin sanottu kymppipyöräkuorma-autoa vie kerralla kymmenen.. Siis kymmenen tuhatta litraa.
Joten 40 000 000 litraa jaettuna 10 000 litralle, tekee 4000 kymppipyöräautollista sitä itseään matalaan Siaminlahteen turistien toimesta. Joten iloitkaamme yhdessä vastuullisesta matkailusta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No jaa, valtava määrä jos noin lasketaan, mutta Thaimaassa olevat eurooppalaiset ovat sivistynyttä väkeä ja tuskin enemmän kuin 10 % turisteista laskee vesiään Siaminlahteen. Ja vettähän tuo kusi on, 95%. 2,5% mineraaleja ja 2,5 % ureaa. Sitä voi huoletta juoda, suurina annoksina se voi olla vaarallista. Ihmeellinen vedenpuhdistuslaitos ihmisen sisällä!